Gå direkt till Nyheten (Debatt om konsten: Är det kommunal kärnverksamhet?)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 23 januari 2019
 1. Dagens namn:
 2. Frej och Freja
 3. I morgon:
 4. Erika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt om konsten: Är det kommunal kärnverksamhet?

Publicerad måndag, 11 juni 2018, 18:33 av Insändare

debatt-insikonDen unge moderaten Robin Nerell fortsätter debattera Lidköpings kommuns konstsamling och undrar om denna hör till kärnverksamheten?

Tidigare inlägg:
https://www.lidkopingsnytt.nu/2018/06/08/debatt-salj-kommunens-konst/ 
https://www.lidkopingsnytt.nu/2018/06/10/debatt-kommunens-konst-har-ett-varde-for-alla-men-inte-i-pengar/ 

– – – –

Tack för ett snabbt och utförligt svar. Att ni politiker tar er tid att svara på min insändare är beundransvärt och ni bör känna en stolthet i hur ni förvaltar era förtroendeuppdrag.

Att värdet av konst är högst personligt kan vi enas om. Vad det gäller välfärden, jag vill se en stark och tillgänglig välfärd där alla får rätt vård, omsorg eller utbildning i tid. Vilket jag också hoppas att även ni vill. Även om jag kan ha åsikter om era tillvägagångssätt så hoppas jag att vi alla kämpar för samma sak, att vi ska blir ett Lidköping för alla. Ett Lidköping där alla har samma skyldigheter, rättigheter och möjligheter.

Om det är kommunal kärnverksamhet att förvara och köpa konstverk har vi däremot olika uppfattning om. Jag anser att vi ska ha en kompakt och effektiv kommunalverksamhet som fokuserar på kärnverksamheten i form av välfärden. Men vi står på olika sidor i den här ideologiska och djupa diskussionen så jag förslår att vi inte fortsätter den.

Däremot blir det smått bisarrt när ni pratar om det emotionella värdet av konstverk samtidigt som anställda vittnat om hur kommunen slängt konstverk på återvinningscentralen. Detta rimmar väldigt illa i mina öron. Är det så att det är gåvor kommunen har slängt? Oavsett måste ni hålla med om att det är bättre att sälja konst för att investera i kärnverksamheten än att bränna den på tippen?

Kommunen förvaltar skattebetalarnas pengar och detta skall göras med respekt och sunt förnuft, något ni inte verkar klara av.

Robin Nerell
Distriktsordförande MUF Skaraborg

7 Comments

 1. Ove Nordström

  Moderaterna är ju kända för att rea bort allmänhetens egendom till goda vänner och bekanta sen tidigare. Måhända detta är syftet från ungmoderaten även när det gäller Lidköpings konst?

 2. Robin Nerell

  Hej Ove!

  Rea ut är verkligen inte min avsikt. Sälja till marknadspris för att sedan investera i kärnverksamheten är vad jag vill. Tycker det är bättre än att ställa i förråd eller slänga.

 3. Upprörd

  Om det är sant att konst slängts, då är det mycket häpnadsväckande. Vad har slängts? Av vem?

 4. Ove Nordström

  Din avsikt nej, men vilket inflytande skulle du få över en sån försäljning då?
  Lät likadant när M reade ut vårdcentraler och skolor för skit och ingenting till goda vänner. Då hette det att avsikten var folkets valfrihet. Kvalificerat struntprat och ren och skär skandal att inte återbetalning krävts. Rent och skärt bedrägeri och vänskapskorruption så jag tror inte ”din avsikt” som moderat står särskilt högt i kurs idag.

 5. Jörgen Larsson

  Robin, nu får du plocka fram bevis!
  Du ska inte påstå sånt som att konst har slängts! Bevisa, och gör det nu!
  Varför vill du inte låta äldre på våra boende få ha konst på väggarna?
  Ditt förslag är inte ens moderat, det är tokigt! Återigen ett tecken på att moderaterna saknar Bertil Jonssons ledning! Då fanns det trovärdighet!

 6. Maria S

  Konstsamlingen är lönsam långsiktigt i det att medborgare får demokratisk tillgång till god konst i det offentliga rummet. Men det finns ingen solidaritetskänsla och ingen plats för det kortsiktigt olönsamma i ett kapitalistiskt samhälle. Ska man jaga skattepengar föreslår jag att man istället börjar skärskåda Tillväxt Lidköping. Men det är väl kanske inte Moderaterna så intresserade av?

 7. Robert

  Vem avgör vad som är god konst? Lidköpings kommun ska förstås i den mån det är möjligt välja lokalt producerad konst. För övrigt kan väggarna dekoreras med såväl filmaffisher som barnteckningar. Majoriteten skulle, gissningsvis, inte bry sig nämnvärt om tavlan på väggen är ett loppisfynd eller från en välrenommerad konstnär.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet