Gå direkt till Nyheten (Debatt: Sälj kommunens konst!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 februari 2019
  1. Dagens namn:
  2. Vivianne
  3. I morgon:
  4. Hilding

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Sälj kommunens konst!

Publicerad fredag, 08 juni 2018, 06:54 av Redaktionen

debatt-insikonRobin Nerell, ordförande för unga moderater i Skaraborg, föreslår att kommunen säljer konst och använder pengarna till annat.

I slutet av 2016 publicerade Lidköpings kommun sin slutrapport kring den konstinventering kommunen genomförde under 2015 och 2016. Konstinnehavet i kommunen har aldrig tidigare inventerats så kommunen tyckte att det var dags. Under två år skickades två kommunalt anställda ut på jakt efter vart kommunen kan ha sin kost. Efter att ha besökt äldreboenden, skolor och andra kommunala anläggningar konstaterade man att kommunen äger 2481 konstverk, till ett ungefärligt värde av 10,4 miljoner kronor. Det konstaterades även att av dessa 2481 konstverk har man inte lyckats lokalisera 356 verk, eller rättare sagt, konst till ett värde av ungefär 680.000 kronor är på villovägar. Dock ger rapporten lugnande besked angående den borttappade konsten och förklarar att detta inte är ovanligt då konstverken kan ha slängts eller helt enkelt befinner sig på ställen ingen känner till. Men som sagt, inget att vara orolig över…

Rapporten klargör också att det ligger i kommunens intresse att stötta lokala konstnärer men att det behövs rutiner kring inköp av ny konst då förvaringsutrymmet kommer ta slut inom fem år med nuvarande inköpstakt.

Självklart måste jag ge beröm till kommunen som faktiskt tar beslutet att inventera konstinnehavet, här besparas jag en kritisk insändare, tack. Däremot delar jag inte rapportens slutsats om att kommunen ska fortsätta köpa in och förvara konstverk. Det är märkligt att en kommun aktivt köper konstverk av lokala konstnärer men än märkligare blir det då kommunen bara verkar förrådsställda konsten. Hur kan detta vara en acceptabel användning av skattepengar?

När kommunens alla seriösa partier har presenterat sina budgetar och alla tydligt pekar på att det råder bråda tider i delar av kommunens verksamheter är det oroväckande att inget parti väljer att sälja av den konst som står i förråd istället för att skära i den kommunala kärnverksamheten.

Jag ser hellre och tror att det gör mer nytta om kommunen säljer av stora delar av sitt konstinnehav och investerar där det faktiskt gör skillnad. Barn och skola samt Social och arbetsmarknad skulle med nöje dela på de 10 miljoner som finns runt om i kommunens lokaler. Skattepengar ska behandlas med respekt och investerares i kommunalkärnverksamhet. Att förrådsställda kommunala inventarier är oerhört fräck och hänsynslöst gentemot kommunens hårt arbetande skattebetalare.

Robin Nerell
Distriktsordförande MUF Skaraborg

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet