Gå direkt till Nyheten (Ditt Val 2018;
Valnämnden beslutar om hantering av röstsedlar i vallokalen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 januari 2019
  1. Dagens namn:
  2. Frej och Freja
  3. I morgon:
  4. Erika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Ditt Val 2018;
Valnämnden beslutar om hantering av röstsedlar i vallokalen

Publicerad torsdag, 17 maj 2018, 11:28 av Mikael Ingebäck

val-logga2018Endast partier som anmält deltagande i valet kan få sina valsedlar utlagda enligt nya regler i vallagen för valåret 2018.

På måndag har valnämnden möte och då skall man bland annat gå igenom regler och bestämmelser för vilka valsedlar som får ligga på bordet under valdagen nionde september i år.

Det finns vissa valsedlar som enligt lagen skall finnas i alla vallokaler. Det är blanka valsedlar och partivalsedlar i alla tre valen för de partier som vid något av de två senaste riksdagsvalen fått mer än en procent av rösterna i hela landet.

2018 är det: Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna (tidigare Folkpartiet), Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Feministiskt Initiativ.

Valnämnden föreslås besluta att endast lägga ut partivalsedlar för de partier som nämnden enligt lag ansvarar för.

I skrivelsen står att; De partier som deltar i valet men som inte har rätt att få sina valsedlar utlagda, kan själva komma och lämna sina valsedlar i vallokalen eller röstningslokalen. Valnämnden har enligt lag ingen skyldighet att hantera dessa valsedlar utöver ansvaret för ordningen bland alla valsedlar samt att kontrollera att partiet deltar i valet.

Valnämnd-2

– Att ta ansvar för alla partiers valsedlar skulle emellertid innebära att Valnämnden gör ett åtagande som går längre än den skyldighet som följer av vallagens bestämmelser och som det kan bli svårt att upprätthålla på ett likvärdigt sätt, säger Mona Gustafsson, ordförande i valnämnden.

Ett parti kan anmäla deltagande fram till 30 dagar innan valdagen, sista anmälningsdag är 10 augusti 2018. Ett parti som inte anmält deltagande i valet till Valmyndigheten ska nekas att lägga ut sina valsedlar, även om partiet tryckt upp valsedlar.

 

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet