Gå direkt till Nyheten (Ditt Val 2018;
Centern och den röda tråden)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 20 februari 2019
 1. Dagens namn:
 2. Vivianne
 3. I morgon:
 4. Hilding

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Ditt Val 2018;
Centern och den röda tråden

Publicerad torsdag, 17 maj 2018, 15:45 av Mikael Ingebäck

val-logga2018Centern verkar bli raketen i årets val. Enligt opinionsundersökningar ligger partiet runt elva procent och skulle man översätta det lokalt så blir ytterligare ungefär tre procent. Det skulle i så fall innebära en avsevärd ökning av mandat i kommunfullmäktige. Frågan är vad som har hänt och hur framgången speglar partiorganisationen lokalt.

I artikelserien som följer har vi varit ute efter att hitta kärnan i ett lokalt partis verksamhet. Vilka val man gör och varför. Brytpunkten för vart hjärtat och ideologin möter kompromissen och byråkratin. Vi vill också veta hur partiet ser på sig självt i sin nuvarande roll och hur man jobbar för att nå större framgång, både inom den egna organisationen och genom det utåtriktade arbetet. Det som skall ge fler röster för mer representation i nämnder, styrelser och kommunfullmäktige i Lidköping.

Jag träffar Frida Nilsson, Andreas Bill och Kent Folkesson på Vuxenskolan i korsningen Skaragatan – Majorsallèn. Det är ett högt tempo mellan mötena för de tre lokalpolitikerna och kaffet tangerar vad som är tillåtet i styrka men det smakar bra. Även detta möte med ett lokalt parti och dess vardag färgas av ideologi, filosofi och strategiskt tänkande blandat med för centerpartiet viktiga sakfrågor.

Centern-3

Jag ska bli kommunalråd och det jobbar vi stenhårt på. Hur och i samarbete med vem är en förhandlingsfråga, säger Frida Nilsson, Centerns förstanamn på listan över valbara till kommunfullmäktige.

Frida Nilsson är från Väla och har som yrke att föda upp smågris. Det har hon gjort tillsammans med sin syster sedan dom tog över företaget utav sin pappa. Hon har sambo och två barn och satsar på politiken fullt ut. Det närproducerade är viktigt för Frida som jobbar mycket med att få till bra mat till hög kvalitet i både skola och vård- och omsorg. Det innefattar även fler tillagningskök ute i verksamheterna och bättre kontroll över matsvinn. Det närproducerade går också helt i linje med partiets åsikter när det gäller småföretagande och miljö. Andra frågor som kommer högt upp på hennes lista är kommunens förmåga att möta individens efterfrågan inom vård och omsorg samt att landsbygdsskolorna skall prioriteras.

– Jag vill att maten skall tillagas nära den som skall äta den. Jag får ofta höra av elever att den måste bli bättre. Man får dessutom bättre koll på hur maten konsumeras och i vilken mängd. När vi renoverar och producerar nya byggnationer måste vi ta med detta i beräkningen, Förklara Frida Nilsson. 

Centern-2

-Jag siktar på riksdagen efter valet och med dagens opinionssiffror så kommer det att gå. Jag vill också ha en plats i kommunfullmäktige. Det är viktigt med förankring åt båda håll. Man fattar inga bra beslut i riksdagen om man inte har koll på hur det påverkar lokalt, säger Kent Folkesson, kommunfullmäktigeledamot, gruppledare och kandidat till riksdagen inför 2018 års val.

Kent Folkesson är ursprungligen från Sunne. Han har sedan tio år ett eget företag inom lantbruk som han sköter om när han inte driver centerpolitik. Trots att han har bott i Lidköping sedan 2003 så är den sjungande värmländska högst påtaglig. Han pratar mer än gärna om statens inskränkningar i äganderätten och bristen på kompensation för de markägare som i ett slag förlorar möjligheten till egen försörjning genom bruk av sin mark. Omställningen av jobb och kompetensförsörjning av arbetskraft till näringslivet är också en viktig fråga för såväl Centern som Kent. Arbetsmarknaden klarar inte av att förse företagen med kompetent arbetskraft. Detta skall partiet få bukt med genom utökat samarbete mellan skolor och företag och genom matchning av utbildning och förenklade regler för karriärsbyte.

– Det måste bli lättare att starta och driva företag. Människor ska inte behöva väga in i ekvationen all byråkrati när de står inför ett potentiellt livsval att starta en egen rörelse. Företagslots behöver utvecklas för att underlätta kontakten med exempelvis myndigheter och kommuner. Sju ansökningar behöver liksom bli en för att fler skall våga starta företag, förklarar Kent Folkesson. 

Centern-4

– Visst, vi har några som frontar Centern och av tradition och bejakar personvalet som företeelse, Annie är ju exempelvis en som kryssade sig hela vägen. Inom partiet är det dock laget före jaget som gäller, förklarar Andreas Bill, partiets andranamn på listan.

Andreas Bill är ursprungligen från Kållandsö men bor i dag Tolsjö med sambo och två barn. Han jobbar som E-handelsutvecklare på Lidköpings kommun och är partiets kretsorförande sedan drygt ett år. Andreas är väldigt engagerad i frågor om aktivering. Det gäller såväl frågor om allas rätt och möjlighet till motion som vad kommunen behöver satsa på i fråga om anläggningar såsom konstgräsplaner och löparbanor.

-Vi måste underlätta för både företagen och privatpersoner att komma intill att bygga i stan. Det är för långa handläggningstider. Det handlar om bättre och snabbare processer för att vi ska nå våra mål, berättar Andreas Bill.

Varför vinner då Centern röster när så många andra förlorar? Enligt de tre företrädarna handlar det om att Centern bygger partiet underifrån. De försöker inte bryta ner nationell politik lokalt utan jobbar efter de lokala förutsättningarna och tar med sig sina erfarenheter till stämmor och kongresser och bygger politiken på det.

Det blir till en röd tråd som bildar en hög igenkänningsgrad och skapar en sammanhang där allt hänger ihop. Talar partiet miljöbilspremie på nationell nivå så pratar man lokalt om var laddstolparna ska stå. Allt hänger ihop och det är enligt strategin som partiet tog fram 2013.

Partiet landsbygdssäkrar sedan länge sina beslut. Det betyder att partiet kontinuerligt gör konsekvensanalyser av sina beslut och återkopplar till lokalpolitiken. Det garanterar att det inte blir glapp i potentiella klyftor mellan landsbygdsperspektiv och storstadsperspektiv.

Jag frågar om anledningen till varför centern vinner röster i allianssamarbetet när Liberalerna och Kd förlorar och får till svar att det är en stor förändring som ligger till grund. Partiledaren Annie Lööf har en stor del i det och Frida, Andreas och Kent är överens om att hon spelar en mycket stor roll i Centerns framgång. Man har gått ifrån att vara ett otydligt fyra-procentsparti med två inriktningar och kontrast mellan stad och landsbygdspolitik till att vara ett enhetligt parti med tydlig gränsdragning åt både höger och vänster. Detta har garanterat partiet en stadig position i politikens mittfåra och en opinion på drygt tio procent.

Någon högervridning är det dock inte frågan om. Den liberalismen Centern talar om handlar om de frihetliga värderingarna. Dom säger inte nej till blocköverskridande samarbete men partiet har borgerliga värderingar och tror sig förlora på samarbeten med Socialdemokraterna.

Centern-1

-Vi siktar på en allians men vi får väl se. Centern vill absolut sitta i majoritet men kommer inte vara med om ett samarbete med Sverigedemokraterna. Lokalt siktar vi på våra sju mandat så får vi se hur lång det räcker. Det blir en diskussion för tionde september, förklarar tre vårglada lokalpolitiker med höga ambitioner.

 

2 Comments

 1. RGR

  C kommer nog öka om de, till skillnad från vissa andra partier, står fast vid sin ideologi och motstår frestelsen att vända kappan efter de främlingsfientliga vindarna.
  Hur mycket jag än ogillar Centerns extrema marknadsliberalism så föredrar jag den framför nationalism och högerpopulism alla dagar i veckan.

 2. jan

  Maud Olofsson gjorde lekte affärkvinna skulle köpa köpte ELON Holland,,,FÖRLUST FÖR SVENSKA SKATTEBETALARE 89 MILJARDER,,,hur mycke har ni tänkt att slösa bort ???

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet