Gå direkt till Nyheten (I båt- och finsnickaren Leckströms fotspår)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 06 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

I båt- och finsnickaren Leckströms fotspår

Publicerad onsdag, 16 maj 2018, 10:34 av Redaktionen

Pelle-Leckström-31961 mönstrade Martin Leckström av båten efter många år till sjöss, det var dags att vara närmare familjen. Det dröjde inte länge innan han satte i händerna att bygga sig en snipa. Sonen Pelle förstod nog i detta läge föga om vad som skulle komma att bli av pappans framväxande skapelse, eller av honom själv för den delen.

Tio år senare var det dags för nästa båt och nu var Pelle Leckström med på noterna när pappa Martin började snickra på den motorbåt som stod färdig till allmän beskådan 1975. Vid det laget hade Pelle sedan många år hittat sitt intresse för trä och snickrade och lappade med överblivet material ifrån släktingarnas olika projekt ute på Spiken där han är född och uppvuxen.

Traditionen för båtbyggeriet går långt tillbaka. Det var bland annat farmoderns bröder som under krigsåren byggde motoriserade vänerskutor på Sjövik, det som senare skulle bli Trellevarvet. Under gymnasieåren läste Pelle Leckström naturvetenskaplig linje och började sedan jobba på Sandvik. Han snickrade allt mer vid sidan av arbetet på fabriken och 1984-85 byggde han sin första båt. Det var då drömmen om någonting annat tog fart ordentligt.

Pelle-Leckström-1

-Utan trä kan man inte leva, säger Pelle Leckström och konstaterar i samma andetag att det handlar lika mycket om friheten att få bestämma själv, välja och planera sin tid.

Det blev mer och mer beställningsjobb för finsnickaren i Spiken och Pelle jobbade redan med att snida stolpar till Sigvard Granaths trappkonstruktioner. Dessutom tog bröderna Per och Samuel Jonsson över verksamheten på Trellevarvet efter sin farbror Harry 1987. Det genererade en del jobb och när en värmlänning, som förirrat sig till sjöns sydligare breddgrader, nära nog brände upp sin Storebro 34:a 1988 blev det fullt upp med restaurering och återuppbyggnad. Det var då Pelle tog chansen att sluta på Sandvik för att leva ut drömmen om friheten och hantverkskonst.

De tidiga åren blev det mycket båtinredningar, framförallt genom bröderna Olofssons aluminium-skapelser på Skogvaktaregatan i Lidköping. Pelle Leckström började också inreda och restaurera kyrkbyggnader med psalmtavlor, ambor, textilskåp och nya bänkar genom sin kontakt med kyrkoantikvarie Ragnar Sigsjö.

Pelle-Läckström-2

– Det har väl aldrig varit en färdig utstakad väg som lett fram emot ett uttänkt mål utan verksamheten har formats allt eftersom. Det är många små beslut och en hel del bananskal, Berättar Pelle Leckström samtidigt som han snidar namnskyltar åt en kund.

På senare år har verksamheten övergått mer till finsnickeriet med inredning i olika sorters hus och bostäder, företrädesvis på Kållandsö där han bor, verkar och är känd för sitt handlag. Det är alltifrån möbler och nåtat golv till kök och bibliotek.

Pelle-Leckström-2

Pelle Leckström hjälper till och lägger i Bengt-Eric Olssons snipa med kranen i Spikens hamn.

Det är hög tid att lägga båtarna i sjön och sniporna står uppradade på gårdsplanen och glänser. Det blir oemotståndligt för förbipasserande och nyfikna. Besöken duggar tätt i verkstaden hos båt- och finsnickaren Leckström. Grannar som beställt virke, vänner som vill hälsa, turister som cykelsemestrar samt en och annan journalist gör alla var dom kan för att dagen skall gå fortare för Pelle och Martin Leckström.

Pelle-Läckström-1

-När man bygger en snipa som den här så går det åt fyra till fem furor som råsågas och torkas en vår per tum. När virket är på plats och är färdigbehandlat mäter det 16 mm, förklarar Martin Leckström, som varit i firman i tio år och är den av barnen som gått i sin fars fotspår och därigenom slutit cirkeln med sin farfar och namne.

Vi tar en paus i intervjun och bjuds på kaffe med hembakta kärleksmums av hustrun Inger. Jag frågar Pelle om kärleken till träet. Han förklarar att det inte bara handlar om materialet utan även om att bevara traditionerna i yrket och hantverket samt att underhålla gamla byggnader för eftervärlden. Han vill särskilt framhålla Linoljan för dess egenskaper som oöverträffat impregneringsmedel.

Pelle-Läckström-3

Dynastin Leckström består idag av fyra barn och lika många barnbarn, de samlas gärna hos Pelle och Inger och umgås, snickrar, fikar och ställer upp på bild. Från Höger; Pelle, Wilhelm, Martin, Otis, Malin, Inger, Ella, Kristin, Allan och Nils.

Det börjar bli dags att avrunda besöket i verkstaden hos Pelle och Martin Leckström och nu vill jag gärna se resultatet av den snickerikonst som fadern och sonen frälst norra Skaraborg med. Nedan följer en bildserie av en långfredag i Leckströms fotspår.

Pelle-Läckström-5

– Vi köpte Prästgården här i Otterstad 2011 och eftersom vi visste vad Pelle kan så fick han fria händer. Han har gjort nästan allt träarbete inne i huset och han är ju en riktig konstnär alltså, säger Sten-Eric Lager, nöjd kund till Pelle Leckström. På bilden ser vi hustrun Anna-Carin Lager emellan två platssnickrade vitrinskåp.

Pelle-Läckström-6

Prästkragar i Prästgården

Pelle-Läckström-4

Detaljrikedom och precision i det Lagerska köket.

Pelle-Läckström-7

Nåtat golv i teak på övervåningens badrumsgolv.

Pelle-Läckström-10

Ambo i södra Kedum kyrka

Pelle-Läckström-9

-Pelle har ju ett otroligt öga för detaljer. Man tror inte att det är sant när han kommer tillbaka från verkstan och allt bara sitter på plats direkt. Det är ju inte många raka linjer i ett sånt här bygge, Säger Rolf Källsmark, delägare i båten Vingolf med inredning av Pelle Leckström.

Pelle-Läckström-8

Vardagsrummet i bröderna Rolf och Sten Källsmarks Vingolf från 1993 à la Leckström.

Pelle-Läckström-11

Mancave. Design och utförande av Pelle Leckström 2017