Gå direkt till Nyheten (Debatt: Höjd pension för vanligt folk)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 23 januari 2019
 1. Dagens namn:
 2. Frej och Freja
 3. I morgon:
 4. Erika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Höjd pension för vanligt folk

Publicerad onsdag, 16 maj 2018, 09:47 av Insändare

socialdemokraterna-rosPensionärer ska få mer i plånboken – det lovar socialdemokrater i Skaraborg i en debattartikel.

Höjd pension för vanligt folk

Pensionärer som slitit ett helt arbetsliv ska få mer pengar i plånboken. Därför vill vi socialdemokrater höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden för 6 av 10 pensionärer.

Vi vill se ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. En viktig del i det är investeringar som ger en större trygghet till Sveriges pensionärer.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde har Sveriges pensionärer i genomsnitt fått över 1 100 kronor mer i plånboken varje månad. Trots det ser vi att de som arbetat ett helt arbetsliv men haft låga löner fortfarande har för dåliga pensioner.

För oss är det självklart att pensionärer som varit med och byggt upp det här landet ska få ta del av styrkan i svensk ekonomi – när det går bra för Sverige ska det märkas för vanligt folk. Därför vill vi höja pensionerna för sex av tio pensionärer genom ett tillägg till den allmänna pensionen. Den som har en allmän inkomstpension på mellan 9.000 och 17.000 kronor i månaden berörs av förslaget. För den som har en pension på mellan 11 000 och 14 000 handlar det om en höjd pension på 600 kronor i månaden. Efter skatt innebär det ungefär 5 000 kronor mer i plånboken per år.

Det här handlar bland annat om undersköterskor, förskollärare, lastbilsförare, grundskollärare, vårdbiträden, maskinoperatörer, barnskötare, lagerarbetare, städare, redovisningsassistenter, butiksanställda, skötare och vårdare.

Ökningen är lika för ensamstående och samboende. För att pensionshöjningen inte ska ”ätas upp” av ett lägre bostadstillägg justeras reglerna för bostadstillägget samtidigt.

Det här är ett av Socialdemokraternas vallöften och vi kommer att lägga fram förslaget för övriga partier för att kunna få tillstånd en bred överenskommelse kring pensionerna. Om en majoritet av de andra partierna inte är beredda att stödja förslaget, kommer vi att istället sänka skatten för att uppnå samma effekt för pensionärerna.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde har vi höjt bostadstillägget, fyrdubblat tandvårdsbidraget, infört avgiftsfri öppenvård för våra riktigt gamla, satsat på mer personal i äldreomsorgen och infört ett investeringsstöd för fler äldrebostäder. Vi har också börjat ta bort den orättvisa pensionärsskatten. I två steg har vi sänkt skatten för pensionärer. Det innebär att pensionärer med pensioner på upp till 17 000 kronor i månaden inte längre betalar högre skatt än den som jobbar. Skatten har sänkts för tre av fyra pensionärer och pensionärsskatten ska vara helt borta 2020.

Den som har arbetat ett helt arbetsliv har rätt till ekonomisk trygghet. Därför vill vi höja pensionen för undersköterskor, lagerarbetare och butiksanställda. Så fortsätter vi att bygga vi ett starkare och tryggare Sverige.

Patrik Björck
Carina Ohlsson
Monica Green
Erik Ezelius
Riksdagsledamöter S Skaraborg

5 Comments

 1. Ove Nordström

  Varför inte avskaffa den av LO kritiserade allmänna löneavgiften i arbetsgivaravgiften? Då hade ni kunnat mer än fördubbla grundpensionen.

 2. Jan Manitski

  Och den här höjningen kommer inte att ätas upp av höjda skatter på bilägande, fastighets skatt, flygskatt och andra höjda skatter?

 3. Kjell-Åke

  Jaha, vad händer om man har mindre än 9000 i pension i mån, då får man tydligen inget alls, trots att man jobbat sen skolåldern?

 4. Nisse

  Så fyra högavlönade heltidspolitiker klarade inte av att skriva en egen debatt-artikel utan tog pr-avdelningens standarformulering? Antar att väljarna inte förtjänat ert engagemang…

 5. RGR

  Man blir lite nyfiken på hur det kommer gå för sossarna i valet… De kommer nog få svårt att ens hålla sig över 20%. Hittils har de ju inte direkt imponerat under den här valrörelsen… En tråkig utveckling.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet