Gå direkt till Nyheten (Tåg in!
Näranog unik händelse att en tågverkstad invigdes)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 september 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tåg in!
Näranog unik händelse att en tågverkstad invigdes

Publicerad tisdag, 15 maj 2018, 13:00 av Björn Smitterberg

tågdepåa180515

Det har inte hänt på många år att en ny tågverkstad invigts i Sverige. Men i dag hände det – ett av Kinnekullebanans tåg fick bryta de blågula banden och köra in.
Den klassiska stations ordern: Tåg in! gavs inte, allt sköts på andra sätt i dag när Bombardier´s styrka tar emot tågen.
ikon-bildreportage.

– Det har varit spännande – och mycket roligt – att få bygga den här depån åt SJ och Västtrafik, sa Anders Djup, VD vid Näringslivsfastigheter.

Anders Djup har själv varit med och fått ordna till olika saker. Han berättade i dag vid invigningen.

anders-djup180515

– Det finns ju inte kunskap kvar bland rallare för allt. Här byggdes spår och plötsligt uppstod en fråga hur spåren skulle fästas när det inte var syllar under? Det var bara att sätta sig vid ritbordet och börja konstruera…

Varje tåg väger cirka 60 ton, såvida det inte är tankat. Då väger det mer.

tågdepåc180515

Inne i depån går de åtta anställda igenom tåg i detalj – från tak till räls. De kan faktiskt även lyfta tågen, det är speciella maskiner som arbetar tillsammans med stor noggrannhet och kan lyfta de 60 ton som står på spåret till en och en halv meters höjd. Servicen behövs – de här fordonen rullar cirka 5.000 kilometer per vecka.

tågdepåd180515

Glädjen var stor – alla kommuner mellan Vara och Mariestad var på plats. Det här var en efterlängtad byggnad. Cirka 30 miljoner har satsningen gått på  varav kommunägda Näringslivsfastigheter stått för cirka 25. Byggnaden ser enkel ut – men är en komplicerad anläggning och uppgiften är att SJ skall få färre oplanerade stopp i trafiken – något som retar passagerarna mer än allt annat.

tågdepåe180515

Musikskolan var med, slagverkare-eleverna Malte Hjortlinger, Axel Fredriksson och Simon Andersson spelade tillsammans med sin lärare Marcus Hedenfeldt.

tågdepåb180515

Det gäller att ställa allt på rätt plats, depån är inte onödigt lång så därför finns markeringar var hjulen ska finnas.

– Bilderna är klickbara till större format.
– Läs även tidigare reportaget: Kinnekullebanan går som tåget.