Gå direkt till Nyheten (Svårt hitta kompetent personal
Lidköping får bättre betyg i undersökning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 januari 2019
  1. Dagens namn:
  2. Frej och Freja
  3. I morgon:
  4. Erika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Svårt hitta kompetent personal
Lidköping får bättre betyg i undersökning

Publicerad tisdag, 15 maj 2018, 09:57 av - Inskickat material

Fortsatt stark utveckling av företagsklimatet i Skaraborg

Företagsklimatet i Skaraborg fortsätter att förbättras och Skövde, Skara och Lidköping vänder sina negativa trender. Det står klart när Svenskt Näringsliv släpper svaren från sin stora enkätundersökning om företagsklimatet.

Drygt 31 000 företagare i landets kommuner har talat om vad de tycker om företagsklimatet i sin kommun, varav drygt 1600 företag i Skaraborg.

Nio kommuner får i år ett bättre betyg jämfört med 2017 när företagen uppges ge ett sammanfattande omdöme om företagsklimatet i sin kommun. Fem kommuner står oförändrade och Götene tappar marginellt.

Grästorp får fortsatt högst betyg och ökar även i årets undersökning. I Skaraborg som helhet får även i år hela fem kommuner ett genomsnittligt betyg över 4,0 på en sexgradig skala och fler knappar in. Skövde uppvisar en rekordförbättring och företagen i kommunen ger ett högre betyg på i princip samtliga frågeområden i enkäten.

– Skövde, Lidköping och Skara har haft en problematisk utveckling de senaste åren, men nu verkar det som att alla tre kommunerna i alla fall lyckats vända utvecklingen. Mest påtagligt är det i Skövde där man tydligare prioriterat och lyssnat in företagen vilket gett resultat. Förhoppningsvis fortsätter man på den inslagna vägen och ger företagarfrågorna det utrymme de förtjänar, säger Kristian Johansson Svenskt Näringsliv.

Områden förutom det sammanfattande omdömet som företagarna har betygsatt är bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter samt kommunens service till företagen och infrastruktur.

Två stora utmaningar för Skaraborg är fortsatt infrastrukturen och kompetensförsörjningen. Det sammantagna betyget på infrastrukturen når inte ens upp till nivån godkänt i genomsnitt. När det gäller möjligheten att hitta rätt kompetens så är signalen tydlig att det är oerhört svårt för många företag att hitta rätt medarbetare när man behöver anställa.

– Problemet med kompetensförsörjningen har förvärrats ytterligare sedan förra året. Konsekvenserna är allvarliga och situationen måste förbättras, säger Kristian Johansson Svenskt Näringsliv.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet