Gå direkt till Nyheten (Debatt: Varför stjäl staten löntagarnas trygghetspengar?)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 23 januari 2019
 1. Dagens namn:
 2. Frej och Freja
 3. I morgon:
 4. Erika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Varför stjäl staten löntagarnas trygghetspengar?

Publicerad tisdag, 15 maj 2018, 20:02 av Insändare

debatt-insikonVarför stjäl staten löntagarnas trygghetspengar?
Frågan ställs i en debattartikel av Ove Nordström.

Arbetsgivaravgiften är löntagarnas egen socialförsäkring. Det är avstått löneutrymme för att ge trygghet vid sjukdom m.m, samt en acceptabel pension.
Eftersom det är en avgift är pengarna öronmärkta till ett specifikt ändamål, till skillnad mot skatt som kan användas fritt av statsmakten, ett förhållande som fd ministern Anna Johansson bekräftat.

Men, ……. när vi gick med i EU så var våra styrande så fiffiga att de införde något som kallades ”allmän löneavgift” inom arbetsgivaravgiften. Detta var en ren skatt på 1,5% för att betala vår medlemsavgift till EU. Man införde alltså en möjlighet att ta ut skatt ur en öronmärkt avgift.
Löntagarnas sociala trygghet fick alltså betala EU-medlemsskapet.
Men men, har våra politiker en gång fått ner fingrarna i en syltburk så nöjer de sig inte med det. Snart ökade procentsatsen gällande den allmänna löneavgiften för att användas även till statens övriga utgifter, så 2006 hade den stigit till 4,40%, sedan kom Alliansen.

För Alliansen var ju detta en skattkista att ösa ur. Löntagarna fick betala sina egna och de mer bemedlades skattesänkningar med en höjd allmän löneavgift samtidigt som stupstocken infördes för sjuka och en sänkt sjuklöneavgiftsprocent. Så 2013 hade Alliansen mer än fördubblat den allmänna löneavgiften till 9,88% och sjukförsäkringsavgiften hade sänkts från 8,64% till 4,35%. De sjuka fick alltså betala Alliansens skattesänkningar till de friska. Solidaritet på Alliansnivå (ironi).

Nåväl, 2014 fick vi ju återigen en ”röd” regering så nu skulle väl löntagarnas intressen tas tillvara med en ordentlig återställning? Men så blev inte fallet, tvärtom.
2015 var den allmänna löneavgiften 10,15%. 2016 sänktes den 0,5% vilket fördes över till sjukförsäkringsavgiften. Men året efter höjdes den allmänna löneavgiften till rekordhöga 10,72% och då räckte det inte att ta tillbaka den halva procenten från sjukförsäkringsavgiften utan då försämrades även efterlevandeskyddet. Är det en slump att sjukintygskrånglet började i samband med detta?

Ja, jag har ställt frågan till finansminister Magdalena Andersson om VARFÖR man ytterligare höjt den allmänna löneavgiften. Svaret jag fick var att man inte höjt arbetsgivaravgiften.
Jag har ställt frågan till Ulla Andersson (V) och Ali Esbati (V) men blev mer eller mindre dumförklarad eftersom de ansåg att arbetsgivaravgiften var skattepengar till statskassan som alla andra. Något som alltså emotsägs av fd minister Anna Johansson (S).
Jag ställde även frågan till SD. De vill sänka den allmänna löneavgiften, men inte för att ge tillbaka pengarna till löntagarna. Nej de vill istället skänka löntagarnas sociala trygghetspengar till småföretagare med upp till tre anställda. Inget till pensionärer och sjuka där heller alltså.

Nu är det valår. Då utlovas 600 kr i höjning till garantipensionen av regeringen. Är detta ett skämt? Nej och enligt Centerpartiet är det vad man maximalt kan tänkas gå med på inom ramen för pensionsöverenskommelsen.

Av arbetsgivaravgiften går alltså 10,21% till pensioner. Staten tar 10,72% i direkt skatt genom den allmänna löneavgiften. Man hade alltså kunnat mer än fördubbla garantipensionerna om man velat, genom att helt ta bort den allmänna löneavgiften. Men man slår på stora trumman för 600 kr/månad.

Det är alltså inga småpengar det handlar om som staten enligt mig helt felaktigt tar som skatt ur en avgift. Kanske det är en fråga att driva till Europadomstolen?

Men det som är mest beklagligt är att inte våra politiker ens vill tala om denna fråga. Kan man inte stå för sin politik? Kanske Carina Ohlsson (S), eller någon annan lokal riksdagsledamot kan förklara varför staten fortsatt tar pengar från löntagarnas sociala trygghet och inte minst varför nuvarande regering ytterligare höjt den allmänna löneavgiften? Ett förhållande som LO kraftigt kritiserade Alliansregeringen för under deras tid när dessa ”stölder” eskalerade.

Jag emotser tacksamt ett svar och gärna med en förklaring till vad pengarna används till istället, nu när de inte används till det de från början varit avsedda för?

nordstr-tabell

Tack för ordet!
Ove Nordström, medlem Vänsterpartiet.

2 Comments

 1. mister T

  Stulit har väl alla regeringar gjort oavsett kulör!

 2. Uno Hallqvist

  Jag vill minnas att Kjell-Olof Feldt behövde ca 20 miljarder som han ”snodde” från pensionsfonderna.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet