Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Tänk att ett , betyder så mycket)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Tänk att ett , betyder så mycket

Publicerad fredag, 11 maj 2018, 13:00 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Tänk vad ett kommatecken kan ställa till det.
Redaktören har haft bilen på service. Enligt protokollet hade man fyllt på 45 liter olja.

Var tog den oljan vägen? Knappast in i bilen.
Ett återbesök för kontroll visade sig att det kommatecken saknades, eller volymbeteckningen om man så vill. Det hade kunnat stå dl. Då hade det blivit 4,5 liter. Och det får nog plats i bilen så rymlig som den är (enligt reklamen).

Ett kommatecken kan alltså betyda mycket. Redaktören brukar ändå påstå att den viktigaste tangenten är punkt. Detta för att man inte ska skriva något som inte behöver skrivas.

Men nu är det kanske inte servicekostnaden som blivit problemet, utan bensinpriset. Förra bilen kunde köras på etanolbränslet. Men det var ett miljövänligt bränsle så det övergavs av regeringen. Priset höjdes.
Så nuvarande bil är en bensinare. Inte en slukare, men ändå. Nu har regeringen vänt sig på morgonkudden igen och sett till att E85, det kanske inte var så dumt ändå. Så nu är prisskillnaden mellan etanolbränslet och bensinen cirka 5 kronor per liter. I realiteten lite mindre eftersom bilar drar mer E85 än bensin – men nu är det klart lönsamt att köra miljövänligare igen. Nu när många bytt bort sina bilar och i stället valt att köpa snåla bensinbilar.
Och hur diesel hanterats har ju bara ett svar: Förvirring!
När regering och riksdag talar långsiktighet i energifrågor är det i bästa fall två veckor.

Nu har en trumpen amerikansk president tryckt på bromsen för olja från Iran. En femtedel av Irans oljeexport går till EU. Men Kina räds inte USA utan säger att de kan köpa Irans olja och sälja till Europa. Någon prisökning beroende på Irankriserna är inte aktuell nu.

Varför är då bensinen så dyr? Ja för att kronan är så lite värd ute i världen. Allt importerat blir dyrt. Allt exporterat blir billigt. Att åka till Danmark eller Tyskland på semester – vilket varit vanligt förekommande hos redaktören på senare år – medför häpnadsväckande kostnader.

Här i Lidköping har vi haft härliga vårdagar – ända till handlarna ordnade dagens vårmarknad. Då var det mulet.

Ett nytt ordspråk för barnet som gjorde i blöjan: Livet har en framsida och en baksida sa storätaren när hen gjorde i byxan.

På vårmarknaden i dag är två partier representerade på Nya Stadens torg. Båda ursprungligen med rötter i arbetarrörelsen; Socialdemokraterna och Liberalerna.
Det finns oro i partierna; snart ska de osäkra bestämma sig men rikspolitikerna pratar bara migrationspolitik som tydligen helt har kidnappat debatten. Och denna gång kan vi inte skylla på massmedierna utan det är rikspolitikerna som inte orkar lyfta någon annan fråga ordentligt.
Kanske för att varje gång ett parti tar upp en fråga dyker en viss Åkesson upp som gubben i lådan och påstår att han vet bättre. Det låter som en trumpen amerikansk president.

flagg

De la Gardiegymnasiet brukar ha tre Lidköpings-kommun-flaggor. Men i onsdags var det tydligen någon som hissat något annat. Vi borde alla se upp med att demonstrationer inte tar över. Men kanske finns något särskilt skäl till den här flaggningen just denna dag.

riahuset-180511

Redaktören höjde lite på ögonbrynen häromdagen:  RIA-huset. Det är flera år sedan det beslutades att det skulle rivas. Det har varit aktuellt för akut flyktingmottagning. Men det var 2015. Rivningsbeslutet kom ett par år tidigare. Snart växer väl citronpris in i rivningsbeslutet.

God helg. Nästa lördag är det redan pingst – hänryckningens tid.