Råda öppnar famnen på torsdag
Publicerad Monday, 07 May 2018, 10:31 av Björn SmitterbergPå torsdag är det åter dags för Råda att välkomna till ett nytt Råda-Lyft. Det har nu blivit en fem år gammal tradition.
Arkivbild.
En rad föreningar har valt att presentera sig på olika sätt och det visar verkligen hur mycket verksamhet som finns i Råda och som kan samarbeta. Under dagen kör också Lidköpings Turist-tåg mellan de olika föreningarna kring Råda.
Se hela programmet – klicka.
Så här presenterar sig några av deltagande föreningar:
Råda Bollklubb
Tipspromenad i samband med Råda-lyften med start 10 -12 vid Församlingshemmet. Startavgift 30 kronor och överskottet från promenaden går till vår Ungdomsverksamhet.
Föreningen bildades 1932 och Råda BK har cirka 700 aktiva barn och ungdomar varav 40 % är flickor och verksamheten leds av ca 100 ledare.
Vi erbjuder Fotbollsskola på lördagar vår och höst för 5-6 åringar som brukar locka ca 100 barn och har nästan 40 ungdomslag för åldrarna 7-19 år. Föreningens Damlag spelar i Division 2 och Herrlaget i Division 4. Både Dam- och Herrlaget har i år många sevärda derbymatcher mot Sil, Vinninga, Vara, Skara med flera föreningar i närheten.
Råda BK driver själv anläggningen på Rådavallen samt svarar också för skötseln av Dinaplanen som är en konstgräsplan som ligger i anslutning till Rådvallen och som ägs av samtliga fotbollsföreningar i Lidköpings Kommun men utnyttjas av Råda BK sommarhalvåret för ungdomsverksamhet.Varje söndag vår och höst anordnas Tipspromenad med start på Rådavallen mellan 09.30-11.30 som brukar locka 100-200 personer till promenad i Råda skogen.
Kiosken på Rådavallen bemannas av föräldrar och hålls öppen i princip alla kvällar och på helgerna när det är matcher från den 1 maj – 30 september.
“Vännerna”
Vi är “goda vänner” som umgås och trivs ihop, och gillar sång och musik. När vi framträder för publik varierar antalet mellan tre till åtta personer, men vanligen är vi kring fem. Vi tycker att de svenska visorna är väl värda att sjungas, men vi gillar även mycket annan sång och musik av skilda slag. Gruppen består av olika sammansättning vid olika framföranden, beroende på vilka som kan delta just då. Gitarr, Basgitarr, Dragspel och klaviatur är de mest förekommande instrumenten samt flertalet sjunger även solosång. Bland annat har vi framträtt på flertalet av kommunens äldreboenden och gästat ett antal föreningar.
Råda-Mellby-Åsaka Röda Kors krets
Aktiviteter vid Bräddegården i samband med Råda-lyftet 2018-05-10. Röda korset bjuder på förfriskningar, vi har försäljning av hantverk och lotterier. Tåget stannar på sin rundtur vid Bräddegården, där även en av tips-frågorna placeras.
Verksamhet i Röda Kors kretsen Återkommande satsningar under året kan vara: Besöksverksamhet hos äldre på Bräddegården. Röda Kors medlemmar träffas regelbundet på arbetsmöten för att bl.a. tillverka alster till årlig basar och auktion. En gång i månaden bakar Röda Kors medlemmar våfflor på Bräddegården. Denna aktivitet är öppen för alla. En gång/år ordnar Röda Korset kakbuffé på Bräddegården. På hösten bjuds på Höstfest med smörgåstårta och musik/poesiunderhållning. Julblommor delas ut till avdelningar på äldreboendet och till de boende på Tallhöjden vid personliga besök. Röda Korskretsen ger årliga anslag till prioriterade verksamheter t ex Katastroffonden och Röda Korsets behandlingscenter i Skövde.
Medlemsantalet i kretsen var 98 stycken 2017. Ordförande för Råda-Mellby-Åsaka Röda Kors krets Gunilla Andersson
Kållands-Råda hembygdsförening
Aktiviteter vid Lunnelidsstugan och vid Gluggetorpet i samband med Råda lyftet 2018-05- 10 Lunnelidsstugan hålls öppen och vid Gluggetorpet visas hantverk. Medlemmar från föreningen finns på plats för att berätta om stugorna, vad som hänt förr och vilka personligheter som levt och verkat där.
Föreningens syfte är att verka för naturskydd och hembygdsvård inom Kållands Råda och att hos ortens befolkning väcka och bevara intresset för bygdens kulturhistoriska minnen. För närvarande har föreningen 200 medlemmar. Årets program innehåller Valborgsmässofirande på Kornberget i Mellby, Sockenvandring i Mellby, Lieslåtter i Lunnelid med korvgrillning och underhållning, Gluggetorpsspelet, teater med kaffe i augusti, Lunnatorpet, teatercafè i november. Kommittén för Inventarier och Arkiv m.fl. fortsatte med inventeringen av bygdens gårdar och torp samt berättelser. Björnegården, Höberga och Karlberg dokumenterades under 2018. Råda mosse, Närebo, Snixåsen och Höglunda dokumenterades under 2017. Råda följer Mellby och Åsaka. Föreningens olika byggnader, som Smedjan i Mellby, Lunnelids-stugorna och Gluggetorpet underhålls och sköts regelbundet av föreningens medlemmar.
On Road for Jesus
Är en kristen ideell bussförening vars medlemmar i huvudsak kommer från olika kyrkor i Lidköpings närhet. Vår målsättning är att möta människor på gator och torg och inbjuda till samtal över en kopp kaffe. Ofta möter vi personer med stort behov av detta. Vår önskan är att sprida det kristna budskapet enligt bibeln och främja mötet med Jesus Kristus som den enda vägen till Gud. Han erbjuder människorna sin frid, frälsning och glädje och får människor att se sitt sanna värde.
Lidköpingsbygdens släktforskarförening
startades 1976 och målet är att stödja släkt- och bygdeforskare i Lidköpingstrakten, men den är öppen för alla som är intresserade av släktforskning.
Man behöver inte vara från ”bögda”
Föreningen har en egen lokal på Sockerbruket och föreningsträffarna är i Wennerbergsgården.
Vi träffas och byter erfarenheter och hjälper varandra. Föredrag, studiebesök och utflykter är också en del av det som finns på programmet.
Under vår och höst sitter några av oss, den sista måndagen i månaden, på biblioteket för att hjälpa dem som kommer med frågor rörande släktforskning.
Att släktforska är otroligt spännande. Det handlar om så mycket mer än att bara leta efter namn och årtal.