Gå direkt till Nyheten (Läckö Vänner studerade Kata och Bernhard)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Läckö Vänner studerade Kata och Bernhard

Publicerad söndag, 06 maj 2018, 09:37 av - Inskickat material

Morgonen var kall när nästan 60 läckövänner mötte upp Varnhem för att höra Maria Wretemark berätta om Kata och Kättil och för att höra Lars-Göran Lönnermark fortsätta framåt i historien i Klosterkyrkan. Som en av deltagarna uttryckte det ”Vilken härlig dag med två sådana guider på samma gång!” Ja, det blev en lyckad dag som avslutades i ett soligt och varmt Skara.

Varför finns det så få gravar i Västergötland från vikingatiden (800-1050)? Det svaret är att redan i början av 900-talet var vikingarna kristnade i dessa trakter. Vid utgrävningarna 1921, hittades rester av den kyrka som Kata och hennes man lät uppföra i mitten av 1000-talet. Men man hade inte tid och resurser att då gräva ut där utan koncentrerade sig på klostret, så dessa kalkstensmurar täcktes över igen.

Hösten 2005 påbörjades det arkeologiska forskningsprojktet ”Varnhem innan munkarna kom”. På en 4 000 m2 yta har man hittat cirka 3 000 gravar enligt kristet gravskick. 300 gravar har undersökts. Kvinnorna ligger begravda på kyrkans norra och männen på den södra sidan. Barnen låg under det ”heliga takdroppet” så att regnvatten från kyrkans tak skulle skydda barnen lite extra. Bara vart fjärde barn nådde vuxen ålder på denna tid. Trälarna begravdes längst bort från kyrkan.

läckövänner180506

Den första träkyrkan byggdes på 900-talet som en privat gårdskyrka på storgodset Varnhem. Träkyrkan byggdes snart om till en stenkyrka. Förmodligen hade vikingar från trakten varit i Danmark och England och lärt sig bygga i sten. Detta var något helt nytt för tiden.

Fru Sigrid som styrde på Storgården Varnhem skänkte den till munkar i mitten på 1100-talet och då började Varnhems kloster att byggas. Munkarna rev inte den gamla kyrkan utan den användes till bronsgjuteri och förmodligen som gästhus.

Utanför stenmuren kan man tydligt se förkristna gravhögar från järnåldern. Arkeolog Maria Wretemark berättade initierat om fynd och hur arbetet fortskridit fram till idag. Hela processen finns dokumenterad i Katas hus i Varnhem samt på Västergötlands museum i Skara.

Läckö vänförenings ordförande Lars-Göran Lönnermark började att tala om Bernhard av Clairvaux. Han föddes 1090 i Cîteaux och tillhörde Benediktinerordern där. Men han tyckte livet i klostret var förslappat och grundade en ny ordern i Clairvaux. Det blev grunden till cistercienklostren. Bernhard sände ut abboten Henry till Sverige. Henry bönade och bad att få slippa men icke. Alvastra blev det första cistercienklostret i Sverige (grundat 1143).

Redan 1150 hade Alvastra så många munkar att det kunde bilda sitt första dotterkloster. Några munkar skickades ut under ledning av abboten Henry. De begav sig först till  Lurö och sedan till Lugnås innan de slutligen slog sig ned i Varnhem.

Klostret började uppföras runt 1150, efter stridigheter flyr munkarna till Danmark men kallas tillbaka efter 10 år. Så börjar historien om Varnhems cistercienserkloster. 1234 brinner kyrkan och Erik Knutsson även kallad Erik X (under 1200-talet kallades han Erik II) låter återuppbygga den.

Vi fick höra om Inge den äldre som var hela 2 meter och 12 cm, om Birger Jarl, Erik den Läspe och Halte och naturligtvis om Magnus Gabriel De la Gardie och många fler som alla ligger begravda i Varnhems klosterkyrka.

Så var det dags för avfärd mot Skara och förstärkt kaffe på museet. Därefter filmvisning – ett utsnitt ur Vetenskapens Världs program om utgrävningarna.

Dagen avslutades med besök i de permanenta avdelningarna ”Kata & Kättil” och ”Bronssköldarna från Fröslunda”.

Föreningens syfte är att ideellt främja och ekonomiskt stödja verksamheterna vid Läckö slott.

Ulla-Märta Tall. Bilden är klickbar till större format.