Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Om att demonstrera på andras bekostnad)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Om att demonstrera på andras bekostnad

Publicerad fredag, 04 maj 2018, 11:45 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Det må vara vällovligt, men snyggt är det inte att utnyttja andra för att demonstrera för sin sak. Vi måste vara rädda om demokratin.

Har arbetarrörelsen gått över tiden.
Demonstrationstågen är ju inte precis på gräsrotsnivå. Slagorden är toppstyrda och de flesta har förekommit flera tiotals år. När tågen avslutas går de tre företrädarna till talarstolarna och berättar vad de själva satt som mål.
Nej, ska den här traditionen som grundades i Sverige 1890 leva vidare måste gräsrötterna i organisationerna lyftas fram.
Risken är att medlemmarna säger att det är bra det dom säger bara för att en socialdemokrat sagt det.
Förslag till förnyelse?

citronprisFörnyelse är väl knappast ordet för den demonstration som hade deltagare från Refugees Welcome, F! (Fi) och Ung Vänster den 1 maj. räcker inte de vanliga demokratiska hänsynen kanske man får se över sitt budskap i stället. Citronpris.

Redaktören överväger ytterligare ett citronpris, som går bl a till några av kommunens ledande politiker, till ledningen för De la Gardiegymnasiet m fl. Det handlar om Lusaka.
Ska en kommunen med så storslagna och viktiga målsättningar ha samarbete med Lusaka, Zambias huvudstad. Landet ligger i absoluta botten i världen när det gäller pressfrihet och andra mänskliga rättigheter. 45 procent av barnen svälter. Vart sjunde barn saknar förälder att ty sig till för att föräldrarna dött i Hiv/Aids.
En tydlig motivering till varför Lidköping samarbetar med Lusaka om renhållningsfrågor. Det finns stora och viktiga frågor för Zambia att försöka hålla rent. Jag vet att renhållningen och soptipparna är viktiga frågor – bl a för barnen som tvingas dit av svält.
Är verkligen dagens samarbete av godo, leder det någonstans och vad är målet? När uppnås målet?

Lidköpings kommun är också engagerat i demokratiprojekt i forna Jugoslavien, och har genom en numer helt kommunal stiftelse utbildning i forna Jugoslavien. Detta är en hörna där krigsrisken växer snabbt, och EU har börjat oroa sig för ett nytt brödrakrig med påföljande flyktingvåg. Vad gör Liköping? Vilka skattepengar går till detta? Oavsett vilka

Frågor, frågor. Dessa ständiga frågor.
Parafras på en läspande detektiv…?
Nu börjar vi på Lidköpingsnytt en första omgång av utfrågningar av lokala politiker. Vi kommer att bevaka det lokala politiska livet, för det står oss närmast. Regionpolitiken och rikspolitiken får stå tillbaka lite, även vi ska försöka bevaka det lokala i regionpolitik och rikspolitik också.
Delta gärna själva – skicka in frågor ni vill vi ska ställa.

Intressant fråga: blir det allianspolitik inför valet – och efter valet. Eller håller ett eller annat parti på att bli mer självständigt än andra? Moderaterna i Lidköping har gått ut hårt detta valår och presenterar flera egna inriktningar, utan att tala med allianskollegorna. Ändå är ju partiledaren för moderaterna även oppositionsråd för alla allianspartier.
Kommer F! in i finrummet i Lidbeckska huset? På bekostnad av vilka?
Kommer SD att vara kvar? Dess förslag i fullmäktige har inte varit så framgångsrika. Inte än i alla fall. Eller ska SD lyckas komma ut med nya initiativ till valet?
Kommer S att lyckas med sin förnyelse med nytt kommunalråd? Förnyelsen syns lite grann – men är inte revolutionerande.
Kommer L att stärka sin roll – om inte kan det bli ledarskifte i lokala ledningen?
Kommer C att kunna slåss tillräckligt för bl a lokala och landsbygdsfrågor för att fylla fler platser?
Kommer Kd att lyckas med sin familjeinriktade politik som drivs även lokalt.
Kommer M att ha framgång med sina offensiver i flera lokala frågor med nya förslag och ställningstaganden?
Kommer V att vinna på att driva frågor om bl a kollektivtrafik, Kinnekulletåget och att försöka vara ledande i kommun-frågor tillsammans med S och MP?
Kommer MP att fortsätta agera mycket vänligt, så man nästan inte finns själva, gentemot S och V?
Mycket att tänka på. synd att Almedalen ligger i Visby.
För många år sedan försökte vi på Lidköpingsnytt arrangera ett lokalt ”Almedalen” i Lidköping. det sprack, för partierna hade inte tillräckligt med egna frågor.

Den här helgen öppnar Götene kommun upp sig. Vårrundan.
I Lidköping bör nog många fundera över den utredning som Handels Utredningsinstitut arbetar med. Den säger att stadskärnor dör i kommunernas tävlan om att anlägga nya köpcenter. Och en del köpcenter har problem för dess butiker klarar inte konkurrensen från internet.

God helg önskar redaktören!