Gå direkt till Nyheten (Kompetensfrågor och Vänersjöfart
Frågor på ministerbesök)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kompetensfrågor och Vänersjöfart
Frågor på ministerbesök

Publicerad onsdag, 02 maj 2018, 17:05 av Björn Smitterberg

mikaeldamberg180502Näringsminister Mikael Damberg besöker i eftermiddag Lidköping – efter att dessförinnan haft ett stopp i Källby på Dafgårds. Det här är en av alla resorna Mikael Damberg gör.
– Jag vill höra vad företagare har att säga, vilka problem som jag kan behöva försöka lösa, säger han.

mikaeldamberg-delagardievapen

Mikael Damberg berättade att det är arbetsamma dagar att åka runt och programmet blir ofta späckat. I Gamla Rådhuset hamnade han under Magnus Gabriel De la Gardies vapensköld.

– Ofta är det samma frågor som tas upp oavsett vart jag kommer. Kompetensfrågorna är en stor sak, säger han

Det blev det även i Lidköping där man klargjorde att enkla jobb, som det talas om, finns inte längre i industrin. Det krävs utbildad personal.

Johan Källson som representerar ägarfamiljen i ett av landets största rederier – även med flygverksamhet – berättade om svårigheterna för Vänersjöfarten.

mikaeldamberg2

Närings- och innovationsminister är Mikael Dambergs titel. Bortom honom Johan Källson och Kajsa Ezelius.

– De nya avgifter som föreslås innebär mycket höjda kostnader för Vänersjöfart, och avgifterna innebär att sjöfarten här kan upphöra. Kostnaden för att komma upp till Vänern för ett lastfartyg ökar från 30.000 till 80.000 kronor. Då kan vi inte konkurrera med lastbilarna.

– Sjöfartens avgifter är inte mitt specialområde, sa Mikael Damberg, men lovade att ta med sig frågan.
– Avgifterna ska ju bl a användas till att styra saker åt rätt håll, inte motsatsen.

Det var flera företagare som presenterade sina företag på kafferasten. Esska-produkter som i större utsträckning skall göras i Lidköping och i mindre omfattning i Asien, miljöföretag i form av Akustikverkstan, Alf Almqvist som talade om fastigheter och ventilation, Fröjdh-koncernen och tillväxt Lidköping. Kajsa Ezelius, kommunalrådet var värd – och såg till att alla åt av Läckökringlorna.

I kväll kommer Mikael Damberg att knacka dörr – av allt att döma noga valda dörrar där Arbetarekommunen stått för urvalet. Men den meningen är inte helt bekräftad.