Gå direkt till Nyheten (Debatt: KD-förslag om vården)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 25 mars 2019
  1. Dagens namn:
  2. Mariebebådelsedagen
  3. I morgon:
  4. Emanuel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: KD-förslag om vården

Publicerad måndag, 16 april 2018, 11:02 av Björn Smitterberg

kristdemokraterkdloggaGenom att bl a öka öppettiderna föreslås i en debattartikel att trycket på vårdcentralerna ska minska.

Så stärker vi den nära vården

Det pågår flera framgångsrika projekt i Skaraborg kring sjukvård på nya sätt. Närvård Västra Skaraborg är ett sådant exempel. Kommuner och regionen måste utveckla sin samverkan och ingen patient ska hamna mellan vårdgivarna. Många har intresserat sig för Skaraborgsmodellen.

Den vård som patienten behöver ofta ska vara säker, lättillgänglig och nära. För den vårdbehövande och anhöriga innebär en välfungerande nära vård ökad trygghet, bättre hälsa, minskad stress och ökad värdighet. För den som ska genomföra ett ingrepp, kanske vid ett tillfälle i livet, kan ofta acceptera ett längre avstånd till berört sjukhus. Men närvård är just vad ordet säger, vård nära hemmet.

Kristdemokraterna i Västra Götalandsregionen vill utöka öppettiderna till att omfatta kvällar och helger på vårdcentraler. På så vis går det att öka tillgängligheten dramatiskt inom primärvården.

Vi vill också ge fler möjlighet att vårdas i eller i närhet av hemmet. Det skapar en trygg vårdmiljö, inte minst för barn och äldre, och ökar livskvaliteten. Här blir samverkan mellan kommun och region oerhört angelägen.

Västra Götalandsregionen behöver också utveckla digitala lösningar för att göra det lättare att komma i kontakt med vården, oavsett om det handlar om att boka läkartid via nätet eller få rådgivning av en sjuksköterska inför operation.

Alla invånare ska vara trygga med att det finns en god, tillgänglig och nära vård. Skaraborgarna ska kunna lita på att de får den vård som de behöver.

Conny Brännberg (KD)
Regionpolitiker

1 kommentar

  1. Marita

    Vackra ord och tankar. Men hur ska du få bemanningen på vårdcentralerna i Skaraborg, Älvsborg och Bohuslän att kunna ha ökade öppettider? Bemanningsföretagen gnuggar sina händer i förväntan över ökade arbeten.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet