Gå direkt till Nyheten (SSU:are reagerar MUF-utspel:
Feminism är att bedriva feministisk politik!)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Måndag 25 mars 2019
 1. Dagens namn:
 2. Mariebebådelsedagen
 3. I morgon:
 4. Emanuel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

SSU:are reagerar MUF-utspel:
Feminism är att bedriva feministisk politik!

Publicerad lördag, 14 april 2018, 06:39 av Insändare

debatt-insikonEn grupp ungdomar knutna till SSU i Skaraborg har regerat på en artikel tidigare i veckan skriven av medlemmar i MUF i Skaraborg.
SSU:arna hävdaratt Moderater inte kan ge sken av att driva feministiska frågor.

(Läs MUF:s artikel – klicka till: 2018/04/12/unga-moderater-liberalfeminism-jamstalldhet-pa-riktigt/)

Feminism på riktigt är att bedriva en feministisk politik

I en debattartikel den 12/4 stoltserar Moderata Ungdomsförbundet i Skaraborg med att ”Moderaterna ligger på första plats i riksdagen när det kommer till jämställdhet” och hänvisar då till andelen kvinnor och män i riksdagen. Det är givetvis upplyftande att MUF plötsligt börjat intressera sig för jämställd representation, men tyvärr är ert påstående fel i sak. Moderaterna var efter 2014 års val varken det parti med störst andel kvinnor eller det parti som var närmast att vara 50 % män och 50 % kvinnor i riksdagen.

Det är uppenbart att ungmoderaterna försöker ge sken av att tillhöra ett parti som tycker att jämställdhet är viktigt, men när en synar moderaternas politik framträder en helt annan bild. Låt oss göra en historisk tillbakablick. När det begav sig röstade Moderaterna emot den kvinnliga rösträtten. Senare har en röstat emot, bland annat, särbeskattningen, införandet av barnbidraget, reserverade månader i föräldraförsäkringen , fri abort och den svenska sexköpslagen. Och så till sist – könskvotering i bolagsstyrelser. Troligen finns ingen annan fråga som upprör moderater mer än denna. Mantrat ”Det är ju kompetens som ska styra – inte kön!” lyfter MUF förutsägbart nog i sin debattartikel. Att män sedan urminnes tider kvoterats in i bolagsstyrelser, på grund av sitt kön, verkar inte bekomma MUF eller Moderaterna nämnvärt.

Som unga socialdemokrater tycker vi givetvis att representation är viktigt, men för att kunna kalla sig det mest jämställda partiet krävs också en feministisk politk som på riktigt bidrar till ett mer jämställt samhälle som ökar människors frihet. Det har vi Socialdemokrater till skillnad från Moderaterna historiskt gjort och det kommer vi fortsätta med. Feminism på riktigt är nämligen inte liberalfeminism. Feminism på riktigt är att bedriva en feministiskt politik.

Lina Ahl, distriktsordförande
Evelin Frisk
Elin Hjärtqvist
Michelle Hjerp Holmén
Fannie Levin
Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund Skaraborg

2 Comments

 1. Nisse

  Så om (m) inte lever upp till era standarder utslaget över hundra år så behöver ni inte göra något alls – för det är ju (s) politik som räknas då SSU inte sitter i Riksdagen, och deras agerande där är ju lika med noll…?

 2. RGR

  Ursäkta Nisse, men det där var helt obegripligt. Vad är det du försöker få sagt?

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet