Gå direkt till Nyheten (Regeringen skärper reglerna för elnäten)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 25 mars 2019
  1. Dagens namn:
  2. Mariebebådelsedagen
  3. I morgon:
  4. Emanuel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Regeringen skärper reglerna för elnäten

Publicerad fredag, 13 april 2018, 08:43 av Redaktionen

genre_elnet_lopRegeringen lämnar flera förslag i en proposition som gör det möjligt för elnätskunder att bättre kunna använda el när den är som billigast och som ger kunderna ett bättre skydd.
En del av regeringens förslag i proposition Elmarknadsfrågor ska göra det möjligt för elnätsbolag att införa pilotområden som gynnar efterfrågeflexibilitet, med en annan struktur på nätavgifterna som uppmuntrar kunderna att använda elen när den är som billigast. Dessutom föreslår regeringen att elnätsbolagen ska ge sina kunder bättre och enklare information om elnätsavgifterna och vilka möjligheter de har att påverka sina kostnader för avgifterna.

Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen.

– Förslagen ska kunna ge kunderna större möjlighet att vara mer flexibla i sin elanvändning, något som kan minska deras elkostnader, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Som en del av propositionen föreslår regeringen att regelverket skärps för att skydda kunderna från otillåten press från elhandel- och elnätsbolagen, felaktiga avstängningar av elen och från kostnader som ett elhandel- eller elnätsföretag inte har rätt att ta ut från sina kunder. Skärpningarna innebär att det blir tydligare när ett elhandel- eller elnätsbolag får stänga av elen för en kund och vilka kostnader som elhandel- eller elnätsbolaget kan ta ut från kunden för avstängningen.

Före riksdagsvalet i september kommer regeringen att besluta om ändringar i regleringen av elnätsavgifterna, som bland annat sätter nivån för den avkastning som elnätsföretagen kan få på intäkterna i verksamheten.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet