Gå direkt till Nyheten (”Ej folkbokförda” ska få utbilda sig)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 25 mars 2019
  1. Dagens namn:
  2. Mariebebådelsedagen
  3. I morgon:
  4. Emanuel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

”Ej folkbokförda” ska få utbilda sig

Publicerad torsdag, 12 april 2018, 16:42 av Björn Smitterberg

”Ej Folkbokförda” är ett begrepp som används av de unga flyktingar som är över 18 år men inte fått asylansökan godkänd. De saknar sina fyra sista siffror och är därför inte folkbokförda.

Utbildningsnämnden diskuterade hur de här ska hanteras i Lidköping den närmaste tiden. Nämnden kom fram till att om en elev varit inskiven i Lidköpings grund- eller gymnasieskola före 18-årsdagen och ska denna få söka utbildning som andra elever.

För detta stod Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Moderaterna reserverade sig och påpekar att den som börjat gymnasieutbildning före 18 års ålder ska få fullfölja den. Andra ska inte få läsa på kommunens bekostnad utan hänvisas till utbildning på statens bekostnad.  Det kan gälla yrkesutbildningar.

Sverigedemokraterna har en likartad inställning och skriver i sin protokollsanteckning att de här personerna – som här kallas vuxna asylsökande – är ett ansvar för Arbetsförmedlingen, som ska klara ut vilken utbildning respektive person behöver skaffa sig.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet