Gå direkt till Nyheten (Ditt val 2018;
Valnämnden trappar upp)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 20 februari 2019
 1. Dagens namn:
 2. Vivianne
 3. I morgon:
 4. Hilding

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Ditt val 2018;
Valnämnden trappar upp

Publicerad torsdag, 29 mars 2018, 11:42 av Mikael Ingebäck

val-logga2018Lidköpings valnämnd har legat i dvala sedan senaste valet men det våras och dom vaknar nu till liv för att göra sin insats för demokratin.

Valnämnden består av fem ledamöter från de politiska partierna samt en opolitisk ordförande. Verksamheten 2017 bestod av tre möten för att gå igenom valmyndighetens utskick angående nya lagar och regler. Under 2018 kommer valnämnden under Mona Gustafssons opolitiska klubba ha fem möten för att se till att valet löper på lika smidigt som det är avsett.

Valnämnd-3

Valkretsarna från valet 2014 med antalet röstberättigade i varje krets. Valmyndigheten vill ha mellan 1.000 och 2.000 medborgare i varje krets. Minst var Järpås med 1083 och störst var nya staden södra med 1.746 röstberättigade.

Valet 2014 var det sista med indelning i två valdistrikt i Lidköpings kommun, östra och västra. I årets val är det ett distrikt med 31.144 röstberättigade i 22 valkretsar. Detta skulle enligt en simulering av valresultatet 2014 på Valmyndighetens hemsida innebära en förskjutning på ett mandat mellan Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Anledningen är att Kommunfullmäktige har en spärr på 2% i kommuner med en valkrets medans kommuner med fler valkretsar har en spärr på 3%.

musikskolan_160310

Kylanderskolan är vallokal för Lidköpings till antalet största valkrets.

Under hösten har verksamheten bestått av att boka lokaler. Det är viktigt att vara ute i tid så att de lokaler man vill ha fortfarande är tillgängliga. Det rör sig i första hand om skolmatsalar, församlingshem och bygdegårdar. De är 22 till antalet, en för varje valkrets och de får inte ha politisk anknytning. Nytt för i år är de ambulerande valförrättare som åker ut till människor som har svårt att ta sig till vallokalerna. Förtidsrösta kommer medborgarna kunna göra i Kommunhuset, Vinninga, Tun och Järpås.

Valnämnd-2

-Lokalerna ska helst inte ha religiös anknytning heller men vi får göra undantag. Exempelvis är vi i Råda församlingshem. De nya lokalerna lämpar sig ypperligt för vår verksamhet samtidigt som vi haft problem med handikappanpassningen i gamla Råda skola, berättar Mona Gustafsson, Valnämndens opolitiska ordförande och tittar på kartan över valkretsar i Lidköping. 

Mona Gustafsson har varit med i valnämnden sedan 2000 och är förutom nämndens ordförande även ansvarig för valkansliet. Det är en gedigen uppgift som innan valet består av att samordna organisationen, kalla till möten, boka lokaler, rekrytera nästan 200 arbetare och utbilda dem alla enligt nya direktiv från valmyndigheten och vallagens anvisningar.

Under valdagen levererar kansliet valsedlar, ser till att verksamheten i de olika vallokalerna uppehålls med ordning och reda hela dagen. Det handlar till allt större del om säkerhet och det är inte ovanligt att valförrättare känner sig otrygga. Vissa medborgare, partier och grupperingar vill störa den demokratiska processen för egen vinning. Det kan handla om hot, falsk spridning av information på sociala media eller ren handgriplighet i lokalerna.

Valnämnd

-Vi vill ju att allt ska gå rätt till och vi har ju vår egen säkerhetsstrateg här på kommunen som vi talar med. Naturligtvis har vi även kontakt med polisen och vi håller varandra uppdaterade under valdagen, förklarar Mona Gustafsson, Valnämndens opolitiska ordförande.

Arbetet med bemanning startar efter påsk och brukar bestå till 2/3 av människor som varit med förr. Det är åtta volontärer i varje vallokal och de ska helst vara över arton år. Det görs en individuell bedömning men personen bör inte finnas på någon valbar plats. I övrigt eftersträvar valnämnden efter mångfald vad gäller kön, etnicitet och ålder. Bemanningen skall vara klar innan semestern och den numera obligatoriska utbildningen sker i slutet av augusti.

 

1 kommentar

 1. Jörgen Larsson

  Valförrättare får inte stå på valbar plats.
  Olika scenario i vallokaler förebyggs b la med hjälp av kommunens säkerhetsstrateg.
  Han står väl i topp på en lista i kommunvalet?
  Valnämnden fixar detta, inga problem. Men att en säkerhetsstrateg inte är opolitisk känns väldigt illa.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet