Gå direkt till Nyheten (Social- och Arbetsmarknadsnämnden beslutar om ytterligare nedskärningar)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 20 februari 2019
 1. Dagens namn:
 2. Vivianne
 3. I morgon:
 4. Hilding

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Social- och Arbetsmarknadsnämnden beslutar om ytterligare nedskärningar

Publicerad onsdag, 28 mars 2018, 15:54 av Mikael Ingebäck

I dag hade Social- och arbetsmarknadsnämnden extra möte för att kunna ta ställning till förslag om besparingar inom verksamhet och förvaltning.

Tidigare fattade nämndsbeslut av åtgärder för 2018 innefattar i första hand ett återtagande av beslutet att låta asylsökande ensamkommande ungdomar över 18 år bo kvar in i kommunens boenden. Effekten av detta var en halv miljon kronor. Därtill kommer förvaltningens beslut med besparingar genom anställningsstopp för 2018 på 1,15 miljoner. Det totala ofinansierade budgetunderskottet för året 2018 var beräknat till 18,9 miljoner.

I underlaget för ytterligare besparingar fanns för dagen förlag inom två områden. Nätverkslaget och Fältverksamheten.

I fallet med nätverkslaget fanns två scenarier. Ett med indragandet av en tjänst utav två och flytt tillbaka till Social- och arbetsmarknadskontoret på Fiskaregatan från de nuvarande i Sockerbruket. Det skulle innebära besparingar på 550.000 + 193.000 i helårseffekt.

I det andra scenariot läggs nätverkslaget ner helt vilket skulle innebära en besparing på 1.040.000 + 193.000. Konsekvenserna för detta bedöms vara sämre kvalitet i samverkan samt markant ökad arbetsbelastning på socialsekreterare.

Läs Lidköpingsnytts tidigare artikel om nätverkslaget – klicka

Nämnden beslutade enligt första scenariot.

Inom fältverksamheten har en fältsekreterare sagt upp sig och förslaget var att inte återbesätta den tjänsten. Det skulle innebära en besparing på 548.000 ytterligare. Två av de tre resterande tjänsterna finansieras dessutom med hjälp av integrationsmedel.

Nämnden beslutade att inte gå på förslaget utan behålla fältverksamheten som den är.

Vidare gav nämnden förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheter, konsekvenser och effekter för striktare biståndsbedömningar samt effektivisering av Arbetsmarknadsenheten – komjobb.

Nämndens vill i nuläget inte röra dagligverksamheten. Dessutom avslår man att utreda alternativa arbetsformer för sitt eget arbete.

-Vi är det sista skyddsnätet och kommer inte att äventyra säkerheten för varken brukare eller personal. Jag är övertygad om att vi hittar ytterligare samarbeten, andra sätt att arbeta med nya synergier. Vi kommer komma en bra bit på väg, men i slutändan behöver vi ändå begära ett tilläggsanslag, säger Lena O Jenemark, ordförande i Social- och Arbetsmarknadsnämnden.

1 kommentar

 1. CHECKER

  …klart ”Komjobb” måste finnas kvar ..gör mycket jobb åt kommun som annars skulle behövas ”köpas”in…och billigare…
  Var där 2013 då det snickrades en del åt daghem….en kille där gjorde samma jobb som när han var snickare…fast nu med ”bidrag” ist för lön…
  Han fick ej va kvar då hans företag förlorade en del jobb till…..”Komjobb”.
  Förekom mycket ”utnyttja komjobb ist” när jag var där.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet