Gå direkt till Nyheten (Caroline Fredriksson öppnar verkstad och porslinsbutik på Rörstrand)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Caroline Fredriksson öppnar verkstad och porslinsbutik på Rörstrand

Publicerad tisdag, 27 mars 2018, 13:22 av Mikael Ingebäck

Caroline-Fredriksson-3Caroline Fredriksson är konsthantverkare. Hon jobbar med porslin och drejar, gjuter och skapar på fri hand. Vitlöksrivare, spargrisar, koppar och skålar står uppradade i hennes nya oas och har alla det gemensamt att de har praktiska funktioner.

Sedan en månad har konsthantverkaren från Sundbyberg en ny lokal i porslinsstadens lokaler i Lidköping. Det var vernissage och invigning i torsdags och i morgon öppnar butiken. Idén är att i lokalen kombinera tillverkning och försäljning av sina och andra Lidköpingskonstnärers skapelser.

Caroline-fredriksson-1

– Folk är ju väldigt intresserade av hantverket och kan dom få känslan av tillverkning i samband med ett butiksbesök så tror jag det är väldigt uppskattat, Säger Caroline Fredriksson, konsthantverkare och butiksinnehavare.

Efter gymnasiala studier, ett år på Nyckelviksskolan och ett halvårs utflykt till Arizona och Los Angeles flyttade Caroline från familjen i Sundbyberg till Lidköping för att gå på formakademien. Resorna betyder mycket och ett år in i utbildningen var det dags igen. Denna gång bar det av till Oceanien i ett och ett halvt år.

Caroline-Fredriksson-5

– Jag får energi och inspiration av att resa och träffa nya människor. I vår har jag tänkt mig en resa till Italien för att träffa gamla vänner. Jag har också jobbat mycket i alperna, tänk snowroller, förklarar Caroline och refererar till Lasse Åbergs sällskapsresan 2.

När Caroline Fredriksson avslutat sitt andra år på formakademien så startade hon egen firma. Hon försökte sälja in sina skapelser till designtorget och efter en handfull försök lyckades hon med sin skål small i mini-serien. Den har sedan utökats med ytterligare en skål och koppar.

Idag har flera återförsäljare som hon fått kontakt med via mässor, marknader och utställningar. Hon har lyckats särskilt bra i Danmark där hon bland annat sålt in sin spargrisfågel Mr. Birdybank. I Danmark har dom ett annat sätt att se på formspråk. Dom köper saker bara för att dom är fina. Argumentet i Sverige blir att kontanter inte används längre eller att den är för dyr för barn.

Caroline-Fredriksson-2

Spargrisfågeln Mr Birdybank övervakar sin skapares handlag med förströdd uppsyn och viss skepsis. -Han kom till i en svacka av inspiration. Min dåvarande sambo sa att jag skulle skapa något roligt bara för sakens skull. Jag hittade formen i en gammal hopsjunken ballong som bara låg halvfull av luft i min hand. Såg sjukt kul ut, berättar upphovsmakaren.

Under intervjun återkommer konstnären själv till livsfilosofin att saker och ting ordnar sig och att det alltid löser sig på ett eller annat sätt. Hon känns så lugn i det faktum att världsliga ting och pengar – eller snarare avsaknaden av pengar – inte styr henne, att hon antagligen inte ens tänker på det. Det måste vara en stor tillgång i ett skapande.

Caroline-Fredriksson-4

-Går något åt helsike så är det väl inte värre än att jag får jobba ett tag på coop då. Det har jag gjort förut och det är väl inte hela världen, Berättar Caroline Fredriksson när hon plockar ur sin nya ugn. Ett praktexemplar från Nabertherm.

Caroline Fredriksson har stor integritet kring sitt konstnärskap och aktar sig noga för trender och andra konstnärers formspråk. Hennes tanke är att uttrycket måste komma ifrån hennes interaktion med omvärlden och inte någon annans. Lika kompromisslös är hon när det gäller den lilla butiken.

Caroline-Fredriksson-3

– Här är det bara handgjort och egentillverkat som gäller. Inga massproduktioner av andra personers handlag än skaparens, förklarar Caroline Fredriksson, en glad och förväntansfull Konsthantverkare och butiksinnehavare.

Caroline-Fredriksson-6

Mr Birdybank får avsluta i ett gult exemplar

En kommentar på “Caroline Fredriksson öppnar verkstad och porslinsbutik på Rörstrand”

  1. Niclas skriver:

    Bra carro fortsätt så☺️

Kommentarerna är stängda