Gå direkt till Nyheten (Tobias Karlén från Husaby kör VM i arenan i helgen.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tobias Karlén från Husaby kör VM i arenan i helgen.

Publicerad måndag, 26 mars 2018, 11:58 av Redaktionen

Tobias-Karlèn-2

Enduro är motorcykelns maraton och i helgen representerar Tobias Karlén Götene Motorklubb i en VM-serietävling på hemmaplan för första gången.

Tobias Karlén har kört motorcykel i hela sitt liv. Han bor med sin familj ett stenkast från Kinnekulle ring och från gårdsplanen ser man snitslade banor i skogen och uppställda traktordäck för träning. I verkstaden står tre motorcyklar uppställda varav trå kommer användas under endurotävlingarna i Sparbanken i Lidköping arena på påskafton.

Sjuttonåringen som åker för Götene motorklubb sköter det mesta själv och det vill säga en del för det är mycket att stå i. Det skall tränas, tävlas, fixas sponsorer, skickas in papper, prioriteras och planeras på både  kort och lång sikt.

Tobias-Karlèn-1

-De som åker och satsar som Tobias gör går in i en väldigt snabb mognadsprocess. Även om det är många som stöttar och hjälper till så får man tidigt lära sig att ta ansvar och sköta mycket själv för att det ska funka, Säger Tore Bigsten, ordförande i Götene motorklubb.

Åtta till tolv timmars träning i veckan blir det sammanlagt med gym, löpträning och körning i spåren. Det är också mycket med den mentala biten och där har Tobias Karlèn stor hjälp av sjufaldige världsmästaren Anders Eriksson från Tibro motorklubb som han träffar ungefär tjugo gånger på ett år.

Tobias-Karlèn-3

– Den mentala träningen har gett mig självförtroende och jag har utvecklats mycket och framförallt fått upp farten ordentligt de senaste två åren. Det handlar om att göra rätt avvägning för satt kunna köra intensivt samtidigt som jag sparar energi, förklarar Tobias Karlén.

FIM Superenduro world championship är en tävling som körs på kortbana som är byggd av proffs från USA. Stenpartier, stockar, däck och bäckar passeras flertalet gånger under de åtta minuter ett heat varar. Det är först träningsheat följt av kvalheat och sedan finaler. Tobias Karlén kör i juniorklassen till 23-års ålder och möter hela världseliten på tävlingar runt om i Europa.

Tobias-Karlèn-2

-Jag älskar ju att köra i skogen mest men nu när det blir allt färre sådana tävlingar, på grund av markbrist, blir sporten mer lik Krosskörning med breda banor och hopp. Det är synd men det är i alla fall fantastisk roligt att en av VM-tävlingarna går i Lidköping i år. Annars är det ju Polen, Tyskland och Spanien som gäller, berättar Tobias Karlén.

Tobias Karlén som till vardags går Lastbilsutbildningen på De la Gardiegymnasiet jobbar under påsken på en firma i Götene för att kunna vidare finansiera sitt åkande så drömmen om ett proffsliv kan uppnås. -I väntan på det får jag meka med lastbilar och det är också kul, avslutar han och ler.