Gå direkt till Nyheten (Moderaterna om mottagande av flyktingar:
Alla i Lidköping ska behandlas lika!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Moderaterna om mottagande av flyktingar:
Alla i Lidköping ska behandlas lika!

Publicerad Thursday, 22 March 2018, 18:16 av Björn Smitterberg

moderater-lopModeraterna i Lidköping fortsätter sitt utvecklingsarbete med politiska målsättningar. I dag presenterades det tredje avsnittet; Mottagande och Integration. Det var Rasmus Möller och Christian Pousette som berättade om nya ställningstaganden. Dessa vill inte tillåta att någon går före andra för att man är nyanländ. 

Det är genomgående högre krav som ställs i den tredje delen av arbetet med “Plan för ett starkare Lidköping”. En tydlig del är att ingen ska få gräddfil till jobb eller bostad.

– Däremot ställer vi stora krav på kommunen att se till att nyanlända får det stöd som krävs fram till de försörjer sig själva, säger Christian Poucette.

– Den som inte gör vad som krävs riskerar enligt vårt förslag såväl ekonomist stöd och kanske sin bostad. Vi vill att socialtjänsten gör hembesök och ser till familjerna – för att de mår bra och att de använder sin ekonomi på ett bra sätt, säger Rasmus Möller.

Ett viktigt förslag är att den som upptäcker att något går fel skall kunna anmäla det anonymt via visselblåsarfunktion.

– Nyanlända ska utbilda sig i samhällskunskap och förstå det svenska samhället. Alla ska försörja sig. De pengar man får i det som kallas glappet ska man återbetala till kommunen.

Glappet är en period i nyanländas tillvaro som kommunen betalar. Det är den period som är mellan att en nyanländ anvisas plats i Lidköping och till dess Arbetsförmedlingen tar tag i personen och börjar betala uppehället.

– Det kan handla om flera månader, och här går kommunen in och betalar, säger Rasmus Möller.

– Den nyanlände får sedan pengar retroaktivt av staten för de här månaderna. Då tycker vi att kommunen ska få tillbaka pengar. Som det nu är får mottagaren av pengarna dubbelt betalt för glappet.

moderater180322

När det gäller bidrag vill Moderaterna att det skall delas – männen ska inte få allt.

Grundläggande är alltså att alla ska stå för sitt liv och sina kostnader.

I den politiska inriktningen finns också att kommunen föreslås göra ett par utredningar:
– Vad kostar mottagandet och har integrationen fungerat?
– Nolltolerans med allt slags fusk med försörjningsstöd och bidragsfusk. Polisanmälan ska göras.
– Vi säger stopp för alla  typer av tillfälliga och dyra byggnationer till följd av det ökade mottagandet. Här behövs långsiktighet och ekonomiskt hållbara planer.

– Regeringens politik är verklighetsfrånvänd och passiv, ansvarslös mot kommunerna. Arbetslinjen måste gälla för alla. Utanförskapet måste bekämpas överallt.

En viktig åtgärd är enligt Moderaterna ett aktivitetskrav med motprestationer för bistånd. Stödet kan vara ekonomiskt men skall vara till för att få enskilda att gå från utanförskap till arbete. Initiativ skall tas i Lidköping, enligt förslaget, för att öka matchningen mellan arbetslösa och företag. Företagen skall kunna hjälpa till när man bestämmer vilken utbildning en person behöver.

Utbildningen av nyanlända ska snabbt komma igång – inom tre dagar från ankomsten. Nyanlända skall klara examensprov och konsekvenserna för den som inte pluggar skall vara tydlig och väl känd från början.

Nyanlända ska enligt förslaget få hjälp med bostad de första två åren – men sedan söka eget boende. Nyanlända får heller inte gå före i bostadskön. Åtgärder måste vidtas vid trångboddhet.

– Att leva och bo i Lidköping ska ske under acceptabla förhållanden och ska inte vara klassfråga eller fråga om härkomst.

Moderaterna vill att all personal inom skola och social områden skall utbildas om hederskultur.

– Om det finns beslut om avvisning och Polisen vill ha uppgifter ska Lidköpings kommun ge den hjälpen.

Det kan låta som tuffa tider för nyanlända.
– Men vi vill ha tydliga regler, säger Christian Poucette.

/Tidigare delar av det lokala moderata utvecklingsarbetet i Lidköpingsnytt:
Trygghet
Bostäder och idrottsplats

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
james
Gäst
james
23 March, 2018 07:36

Detta låter mycket bra,Svenne har länge partat på arbetsrasterna just i dessa termer.
Sverige skall vara ett land där man får jobba och svettas,Att smita undan sitt ansvar att försörja sig ,Då får man skämmas och svälta,,tack