Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Snabbspår för tåget)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 02 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Snabbspår för tåget

Publicerad fredag, 16 mars 2018, 12:00 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Ibland funkar det, spåret mellan Kinnekullebanan och Tågverkstaden – cirka 100 meter – fick snabbspår i beslutsprocessen vid Transportstyrelsen. På torsdagen kom tillståndet som alla parter missat att det behövdes. Nu är det nästan klart att börja köra på spåret.

apelsinprisOm sanningen ska fram så ska det sägas att kommunen verkligen sökt om tillståndet tidigare – men det som gav försening var att det fattades vissa uppgifter. Dessa skickades in förra veckan och på torsdagen denna vecka kom beslutet.

Det var tur för Trafikverket att beslutet kom, för i detta kåseri var det förberett för en argsint protest, till och med ett citronpris hängde i luften. Nu blir det apelsinpris i stället för en gång skull gick Kinnekullebanan på snabbspår.

Allt är inte helt klart. Lidköpings kommun och Bombardier – företaget som ska jobba i verkstaden – måste ha ett avtal som innebär att de får lov att köra tågen på kommunens spår.

I sin iver att göra enkelt miljöarbete svårt har Naturvårdsverket följande ingress på ett pressmeddelande:
För att fortare nå miljömålen driver Naturvårdsverket en innovationstävling för en mer transformativ infrastruktur. Den 19–20 mars träffas tävlingsdeltagarna för tävlingens fjärde internat, denna gång med inspiration från ny cementproduktion och beteendepsykologi.
– Visst är det enkelt att förstå.

Om löpare mellan biografer:
Att tekniken för filmvisningar på biografer förändrats har inte alla förstått.
Häromdagen träffade redaktören en man som minsann varit med om att visa film och hade all kunskap som krävdes för att kritisera Folkets Hus visningar. Mannen ansåg nämligen att det måste vara fel att springa fram och tillbaka mellan Folkets Hus och Röda Kvarn med filmrullarna.
– Det är väl en sak om filmen visas på olika platser olika kvällar, men att springa med filmerna samma kväll är fel!
Till och med redaktören vet bättre: Cyberrymden utnyttjas även för jordnära filmer som kan handla om tårtgeneraler.

Hur skulle du beskriva Lidköping. Bilden nedan är från en av stadens offentliga kartor.

lidkopingtext

Är detta en riktig beskrivning? Det är i alla fall ett sätt att beskriva Lidköping. En god sak är att här är inga svåra ord, inga bisatser eller annat som krånglar till texten. Ett petigt påpekande; skylten välkomnar till Lidköping. Kinnekulle ligger i Götene. För övrigt begriper inte redaktören varför det inte heter Kinnekulle kommun i stället för Götene kommun.

Melodifestival?
På torsdagskvällen blev det klart att kommunstyrelsens arbetsutskott skall diskutera ett förslag om att åter erbjuda sig stå för ett melodifestivalarrangemang, utgångsvärdet är att det kostnadsmässigt och kulturellt skall bli som 2014.
Ofta görs evenemang för att ”sätta Lidköping på kartan. dock har Lidköping funnits på kartor sedan över 500 år. Och hur många utöver Lidköpingsbor minns evenemanget 2014.
Redaktören upprepar med en dåres (andra jämförelser undanbedes) att ska ett evenemang lyfta en plats så skall platsens namn ingå. Redaktören har faktiskt framfört till kommunledningen att när det i sommar arrangeras en stor cruising i Lidköping måste ortsnamnet ingå i evenemanget. Det som händer på flygfältet är privat – men cruisingverksamheten ordnas av kommunen som själv bestämmer vad det ska heta. Så läs innantill: Ordna evenemang där ordet Lidköping ingår.
Melodifestivalen är en för redaktören korkad verksamhet. Det handlar mer om playback än musik. Oftast finns inte en musiker på scenen – det är ett sätt att sälja in sångare, gärna med texter enklare än dem som Alice Tegner skrev för barn. Och lite omotiverat tjutande då och då när orden saknas helt.

Veckans statistik:
480.000 personer fått brev från SCB om att delta i den stora Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som görs av Brottsförebyggande rådet och Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor” som görs av Folkhälsomyndigheten. Tänk om alla svarar – vem kollar alla svar?

/God Helg