Gå direkt till Nyheten ((S)-vallöfte: Förbud mot religiösa friskolor)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Torsdag 13 december 2018
 1. Dagens namn:
 2. Lucia
 3. I morgon:
 4. Sten och Sixten

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

(S)-vallöfte: Förbud mot religiösa friskolor

Publicerad tisdag, 13 mars 2018, 10:00 av Björn Smitterberg

Socialdemokraterna vill bygga en trygg och jämlik skola med fokus på kunskap, bildning och demokratiska värderingar. Skolan ska ge alla elever en bra utbildning oavsett bakgrund, kön eller religion.
Uppdatering med kommentar 11,13– I svensk skola hör inte religiösa friskolor hemma. Jag är uppvuxen i ett land där religiöst påverkan och könssegregering förekom i alla skolor. Sen kom jag till Sverige och fick gå i vår fantastiska, jämlika skola.

– Jag tänker aldrig acceptera att det förtryck som jag och många med mig har flytt från letar sig in i det svenska skolsystemet, säger Ardalan Shekarabi i ett meddelande som sänts via TT.

Socialdemokraterna vill att föräldrar och elever ska vara trygga i att utbildningen ger kunskaper baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet – inte religiösa dogmer.

– För oss är det självklart att ingen elev ska utsättas för religiös påverkan i skolan. Att tro, eller att låta bli, ska vara varje barns eget val. Därför berättar vi idag att vi Socialdemokrater går till val på att förbjuda religiösa friskolor, säger Anna Ekström.

Vad socialdemokraterna gjort i regeringsställning
• Uppdrag till Skolverket att förtydliga läroplanen för att motverka en systematisk könsuppdelad undervisning.
• Lagförslag om att införa lämplighetsprövning av den som vill starta och driva friskola.
• Tillsatt utredning som ska göra en rättslig analys av vad som gäller för religiösa friskolor och föreslå ett tydligare regelverk.

Skolan ska bygga på kunskap, bildning och likvärdighet där varje elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Därför vill vi socialdemokrater ha en skola fri från konfessionella inslag, med respekt för de internationella åtaganden som Sverige ingått och de nationella minoriteternas ställning.

Tillagt av Lidköpingsnytts redaktion:
Det finns friskolor i Lidköping som drivs av Svenska kyrkan eller andra samfund. Läs Lidköpingsnytts artikel om Sunnersbergs församlings protest – klicka.

Uppdatering 1,13 kommentar från (SD):

Stefan Jakobsson, Skolpolitisk talesperson kommenterar:
– Vi står fast vid att inga nya skolor skall nyetableras innan de nya reglerna om tillstånd och tillsyn är på plats på Skolinspektionen, som SD tidigare har föreslagit.
– Att förbjuda väl fungerande skolor för att några få inte sköter sig, och inte följer att utbildningen skall grundas på icke konfessionell grund samt västerländska kristna värderingar, är ett skämt.

Med Sverigedemokraternas föreslagna system så:

 • Sätter vi stopp för nyetableringar av religiösa friskolor tills ett bättre utvärderingssystem är på plats.
 • Ger vi Skolinspektionen 100 miljoner kronor fler för att öka de icke föranmälda besöken, med fokus på konfessionella skolor
 • Ger vi Skolinspektionen muskler att agera med kraft mot de skolor som bryter mot reglerna och styr upp icke fungerande verksamheter med hjälp att statligt tillsatt rektor eller indraget tillstånd.

Dålig verksamhet bör granskas under lupp och regleras hårt. Många av Sveriges religiösa friskolor befinner sig dock i topp 100 av skolor när det kommer till betyg och hur de lyckas i de nationella proven. Men skolor som inte följer dessa av SD föreslagna reglerna utan verkar snarare segregerande skall tas om hand med omedelbar verkan med de åtgärder vi föreslagit

1 kommentar

 1. RGR

  Bra! Barn är individer med rättigheter och inte en förlängning av sina religiösa föräldrar!

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet