Gå direkt till Nyheten (Meken-minnet får 45.000 kronor och uppdrag om fördjupad dokumentation)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Meken-minnet får 45.000 kronor och uppdrag om fördjupad dokumentation

Publicerad Friday, 09 March 2018, 09:41 av Redaktionen

mekenminne_vanermusKultur- och fritidsnämnden beslutade under sitt möte igår att bevilja föreningen ekonomiskt stöd inom ram för budget 2018.

Meken-minnet bildades 2003 och har idag cirka 80 medlemmar som jobbar eller har jobbat på Meken. De har alla det gemensamt att de vill bevara verkstadens industrihistoria, dess produkter, produktionsutrustning, anställdas arbetsförhållanden och livsvillkor.

Företaget som i dag heter UVA Lidköping lät föreningen husera gratis i lokalerna då alla ytor ändå inte användes. I och med att det gamla avtalet löpte ut 2017 så är det inte längre företagets egna lokaler som hyrs. UVA Lidköping lovade att bidra med 50.000 till lokalhyran i minst två år och det är den resterande summan föreningen sökt pengar för.

I samband med det ekonomiska stödet ges föreningen Meken-minnet i uppdrag att fördjupa sin dokumentation för eftervärlden genom ett samarbete med Vänermuseet. Ökad tillgänglighet för allmänheten är ett annat krav. Det gäller i första hand bättre öppettider.

Frågan om vad som är ett bidrag till hyra och vad som är bidrag för verksamhet aktualiseras därmed än en gång och fortsätter att vara en surdeg för nämnd och förvaltning att försöka knåda ut en gång för alla. Bidrag med uppdrag är bara en variant i raden av speciallösningar som skapar oreda.