Gå direkt till Nyheten (Barn- och skolnämnden bestrider skadeståndsanspråk för påstådd kränkning av elev)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Torsdag 13 december 2018
 1. Dagens namn:
 2. Lucia
 3. I morgon:
 4. Sten och Sixten

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Barn- och skolnämnden bestrider skadeståndsanspråk för påstådd kränkning av elev

Publicerad tisdag, 06 mars 2018, 14:34 av Mikael Ingebäck

Det är barn- och elevombudsmannen (BEO) som lagt skadeståndsanspråket på 10.000 kronor till kommunen som nu väljer att ta den fighten. BEO anser att eleven blivit utsatt för en kränkande behandling vilket nämnden inte håller med om.

Upprinnelsen till anmälan om kränkning av eleven var att han och hans kompisar blockerat en passage som hindrade andra elever från att kunna komma förbi. Efter flera tillsägelser utan resultat lyfte en lärare bort eleven från soffan med ett omfamnande tag om elevens överkropp för att kunna flytta soffan och hålla vägen fri.

Barn--och-skola-2

– Det är förstås mycket tråkigt att eleven upplever sig ha blivit kränkt men nämnden står bakom lärarens agerande och anser inte att eleven blivit utsatt för en kränkande behandling. Läraren har använt minsta möjliga fysiska ingrepp för att lösa en situation som inte gick att komma till rätta med genom tillsägelser, utan krävde en fysisk handling, säger Mario Melani, ordförande i barn- och skolnämnden.

– I lagstiftning och rättspraxis framgår det att lärare har ett visst utrymme att ingripa fysiskt mot elever inom ramen för sitt tillsynsansvar. Vilken typ av ingrepp det kan handla om och i vilka situationer har dock inte prövats rättsligt i mer än ett par fall, och det gör rättsläget otydligt. I det aktuella fallet har elevens agerande också inneburit en kränkning av övriga elevers rätt till trygghet och studiero genom att de inte hade möjlighet att passera. Bedömningen är att det här ärendet är värt att få prövat rättsligt, säger Maria Westh, kommunjurist.

Det är nu upp till Barn- och elevombudsmannen att ta ärendet vidare till domstol för eventuell upprättelse.

Barn--och-skola-1

– Vi hoppas att en domstolsprövning kan bidra till att skapa klarhet för lärarkåren i vilka ingripanden som är tillåtna. Det är viktigt för både lärare, elever och vårdnadshavare att alla vet och känner trygghet i att lärare får och kan ingripa i situationer som denna, där muntliga tillsägelser inte ger någon effekt, säger Gunilla Kindberg, barn- och skolchef.

2 Comments

 1. Lennart

  Stackars lärarna idag. Inte undra på att det ser ut som det gör idag.

 2. Jan-Erik Johansson

  Starkt gjort Gunilla Kindberg o Mario Melani.Det är inte alla ledare som ställer upp för sin personal i skolans värld.Tack för att Ni säger ifrån när elever uppför sig illa.Det behövs flera av Er styrka.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet