Gå direkt till Nyheten (”Ale” flyttas till Vänern)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

”Ale” flyttas till Vänern

Publicerad fredag, 02 mars 2018, 14:02 av Björn Smitterberg

fartyg_alelop_marcuskIsen fortsätter att växa till på de svenska farvattnen. På Vänern har istillväxten blivit så omfattande att isbrytaren Ale från och med söndag kommer att stationeras här.
Bild: Lidköpingsnytts arkiv.
– Vi förväntar ytterligare istillväxt på Vänern i minst en vecka framåt, säger Emma Grönkvist, driftoperatör vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket.

Ale är specialbyggd för att kunna passera genom Trollhätte kanal till Vänern. De senaste vintrarna har hon tjänstgjort i Bottenviken, Kvarken och Bottenhavet. Senast Ale var stationerad i Vänern var vintern 2010 – 11.

– Sjöfartsverkets arbetsfartyg Scandica kommer att fortsätta att assistera sjöfarten på Vänersborgsviken, men isen har lagt sig även på andra håll på Vänern. Därför förstärker vi isbrytarförmågan på Vänern med Ale, säger Amund E. B. Lindberg, driftledare vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket.

Ale inledde som första statsisbrytare issäsongen i början av december och har den senaste tiden assisterat i södra Bottenhavet. Hon är sedan torsdag eftermiddag på väg mot Vänern.

Utöver Scandica bryter även tre bogserbåtar is på Göta älv och i Trollhätte kanal. Statsisbrytarna Oden, Atle och Frej assisterar i Bottenviken medan Ymer passar i norra Bottenhavet. Isbrytaren Thetis är inhyrd från Finland och är stationerad i södra Bottenhavet. Sjöfartsverkets arbetsfartyg Fyrbyggaren är stationerad i Mälaren för att hålla rännorna öppna, och arbetsfartyget Baltica är stationerad i Kalmarsund där säsongens första assistans genomfördes under torsdagen.