Gå direkt till Nyheten (Palmyra – en utställning om ett krigsbrott)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Palmyra – en utställning om ett krigsbrott

Publicerad Thursday, 01 March 2018, 14:59 av Redaktionen

Palmyra-5Vänermuseet visar bilder och texter som vävs samman med personliga berättelser om förstörelsen av ett världsarv.

Tjugo mil nordöst om syriska huvudstaden Damaskus ligger ruinerna efter den antika staden Palmyra. Den anlades av kung Salomon som fann det viktigt att ha en förådsstad för handel och vila mellan medelhavet och Eufrat. Det blev vid denna oas i den syriska öknen.

Staden hade sin storhetstid mellan år 100 f.kr. och 300 e.kr då den var ett viktigt ekonomiskt centrum med handelsförbindelser över hela Mellanöstern och ändå bort till Indien och Kina. Den antika staden förstördes slutligen av araberna år 744.

Palmyra-4

– Palmyras ruiner är sedan 1980 med på Unescos världsarvslista och blev 2013 klassad som ett hotat världsarv, förklarar Sandra Karlsson, bebyggelseantikvarie på Vänermuseet i Lidköping.

2015 erövrades Palmyra av Islamiska staten i det Syriska inbördeskriget och förstörelsen av världsarvet tog sin början. Bland annat sprängdes ruinerna av den antika byggnaden Ma`bad Bal i luften. Syriska armén återtog Palmyra under våren 2016 för att åter förlora den till Islamiska staten i december samma år. Slutligen återtogs staden med hjälp av ryskt flygunderstöd i mars 2017.

Det är i perspektivet av det syriska inbördeskriget platsen som kulturarv lyfts fram i denna utställning som är producerad av Maria Setzer för Kulturkvarteret i Hjo. Nu kommer alltså utställningen till Vänermuseet med start på Tisdag.

Palmyra-2

– Det är så otäckt att hela tiden gå och ha uppsikt på mobilen för att se när mamma senast var inne på whatsapp. Bara för att veta att det inte hänt något. Det är så många som är kvar i Syrien och de flesta är väldigt fattiga, berättar Rana Mohanna, tolk, översättare och guide under utställningen.

Rana Mohanna är själv flykting och bor idag i Götene. Hon berättar om Palmyra som kulturarv och vikten av dessa antika byggnader för ett folks kultur och identitet.

– Denna utställningen är mycket viktig för att den med sina foton och texter visar hur det ser ut idag i jämförelse med innan kriget. Jag hade själv inte sett hur det ser ut idag och det var en chock att se vad dom gjort med platsen. Mina vänner har ännu inte sett utställningen men dom kommer precis som jag bli mycket ledsna, fortsätter Rana Mohanna.

Palmyra-1

– Vid invigningen på Tisdag kommer min vän Bahaa Ali att berätta sin historia om flykten från kriget i Syrien. Jag har hört honom tala tidigare och det är mycket gripande. Han är precis som jag ungdomsambassadör för FN och det var så vi träffades i somras. När jag hörde om utställningen så tyckte jag att han passade perfekt för att ge ytterligare en dimension till utställningen, säger Julia Fridell, medlem i FN-föreningen och ungdomsambassadör för FN. 

Utställningen tar också upp problemet med den globala antikhandel kring förstörda kulturarv i allmänhet och Palmyras ruiner i synnerhet. Den finansierade under en lång tid Islamiska statens verksamhet och hjälpte till att förlänga kriget. Det är oerhört svårt att spåra vilka saker som tagits från vilken plats och av vem. Frågan ställs om vilket ansvar museer och utställningar har och i vilken utsträckning det jobbas med detta. Svaret blir dock hängande i luften.

 Vad blir kvar av ett land och ett folk när 500.000 människor dödats, 4 miljoner flytt från landet och kulturhistorien systematiskt förstörts eller sålts till samlare världen över? Det är tillräckliga frågor för besökaren att ta med sig hem ifrån en utställning som kommer att bäras av den personliga berättelsen från de som överlevde.