Gå direkt till Nyheten (LOFA tar matchen om konstgräsplanerna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

LOFA tar matchen om konstgräsplanerna

Publicerad fredag, 23 februari 2018, 08:28 av Redaktionen

Konstgräs-4Frågan om Framnäs konstgräsplan har sedan länge varit aktuell. Det är för att det är den billigaste och snabbaste lösningen på ett problem som borde ha prioriterats sedan länge. Dessutom bör nog frågorna ställas i skenet av planens nya ljus.

Lidköping har idag två konstgräsplaner. Våren 2015 invigdes konstgräsplanen på Rådavallen, som ägs till 80 % av LOFA och 20 % av Råda BK, samt Framnäs konstgräsplan som ägs av kommunen. Den senare har dock kvalitetsmässigt nått vägs ände och har snart fördubblat sin livslängd.

Konstgräs-2

Konstgräsplanen på Framnäs har nu ett så hårt packat underlag att spelare som tränar mer än någon gång i veckan får ont i benhinnor och leder. Frågan om fler och bättre konstgräsytor för att möta efterfrågan är ständigt aktuell.

Det är LOFA (Lidköpingsortens Fotbollsallians) som fördelar tiderna för Dinaplanen på Rådaområdet. Eftermiddagstider som mellan 15:30 och 17:30 är reserverade för barn och ungdomar. Sedan ska alla föreningar garanteras en timma i veckan, dessa är fjorton till antalet.

Utöver det skall tiderna prioriteras utefter division. Här står LFK:s damer högst på listan, LFK:s herrar på andra plats och så vidare. Det behöver inte räknas mycket för att se att det inte går ihop.

Konstgräs-1

-Vi räknar med totalt tre stycken konstgräsplaner med belysning för att i dagsläget kunna möta den efterfrågan som finns vintertid. Som det nu ser ut nu så är lag runtom i kommunen hänvisade till inomhushallarna eller så kan dom inte träna alls, säger Lennart Åhlander, ordförande i LOFA.

När LOFA:s ordförande, Lennart Åhlander, talat med tjänstemännen på Kultur- och Fritidsförvaltningen får han svaret att både dom och den politiska majoriteten haft för avsikt att byta ut mattan på Framnäs. Så sent som i höstas fanns 2,5 miljoner avsatta i budgeten för 2019 men det har sedan dragits tillbaka med hänvisning till det ekonomiska läget.

jonassundstroem170228

-Investeringen av konstgräsplanen har flyttats fram ett år till 2020 och vi tycker det är bra att invänta utredningen som kommer så att allt görs på rätt sätt, Säger Jonas Sundström, socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

Frågan om hur lång tid det dröjer innan fotbollsspelare kan få spela och träna på en kommunal konstgräsplan är komplicerad. Om utredningen kommer fram till att Framnäs IP och konstgräsplanerna skall bort måste ju dessa ytor först ersättas med andra och vad är perspektivet på det?

Rimligen borde det hinnas med att lägga ut en ny matta och använda den i de 6-7 år, vilket är tiden för hållbarheten, innan något annat hinner hända i och med utredningen? Mattan går ju dessutom att rulla upp och lägga någon annanstans om frågan om Framnäs framtid aktualiseras.

Konstgräs-3

När den nya belysningen sattes upp för knappt fyra år sedan hade konstgräsplanen redan tjänat klart som hållbart underlag. Ljuset kostade 1 416 000kr och frågan är vad kommuninvånarna får ut av den investeringen om den inte följs upp med en ny matta som är spelbar.

-Vi Liberaler tycker i alla fall att det är rätt agerat. Vi måste invänta den plan som läggs för hela Framnäs innan vi spenderar miljoner på konstgräsplaner och löparbanor. Den fördjupade utredningen bör vara klar om max ett par år sedan ska man kunna sätta spaden i marken, säger Jan-Håkan Otterberg, 2:a vice ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden.

Moderaterna är annars dom som går idag längst i fråga om ersättningsytor för Framnäs och har som L-N tidigare rapporterat presenterat ett förslag om en idrottshall i området mellan Dalängskolan och Råda-rondellen. Moderaterna vet idag inte om området kommer innefatta konstgräsplaner.

rasmus-möller-170331

-Om folk vill ha konstgräsplaner så ska det naturligtvis byggas konstgräsplaner. När och vart dessa skall anläggas är oklart i dagsläget. I övrigt avviker inte våra åsikter om Framnäs konstgräsplan nämnvärt ifrån Jan-Håkan Otterbergs, säger Rasmus Möller, kommunalråd och 2:e vice ordförande i Kommunstyrelsen.

Vad gäller föreningarnas och LOFA:s roll så står det ju i deras makt att försöka söka pengar och bygga nya konstgräsplaner själva men det kommer bli ytterst svårt om föreningarna inte får med sig kommunen i planering och finansiering.

Som det nu ser ut så är det ett dödläge som innan hela planen för Framnäsområdet och ersättningsytorna är klart endast kan underlättas av ett separat beslut att lägga en ny matta på Framnäs för sökta pengar från exempelvis Sparbanksstiftelsen. På så vis kan problemet nästan halveras och det enda kommunen behöver göra då är att tillåta att detta sker.