Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Vem fyller år i dag? Tredje person singularis)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 06 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Vem fyller år i dag? Tredje person singularis

Publicerad fredag, 23 februari 2018, 11:57 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Ja, det är naturligtvis nummer tre i den svenska tronföljden. Det är hon ensam om – singularis. Prinsessan Estelle fyller sex år.
Den som är monarkist kan det här utantill, redaktören – får erkännas – fick bli påmind.

flaggsvensk170606

Annars gillar redaktören familjens födelsedagar. Det är roligt att ge, särskilt om man lyckas hitta något träffsäkert.

Nu dröjer det inte så länge förrän redaktören får frågan från omgivningen; Vad vill du ha i 100-årspresent? Svaret är lite luddigt, hjärnan har inte formulerat sig färdigt. Den tar ju allt längre tid på sig, och så börjar den ta saker för givna också.
I veckan som gick tog den saker för givna igen. I en artikel skrev redaktören om musikbandet West of Eden. Det skall spela på biblioteket i morgon lördag. Men plötsligt byttes namnet på bandet  ut och började heta West of Sweden…
Mikael slog larm – han vet mycket om modern musik. Han upptäckte felet och åter fick redaktören gå i skamvrån.

Veckans statistiska uppgift;
Sju procent av svenskar som arbetar har en inkomst under EU:s gräns för risk för fattigdom.
Genomsnittet för EU-länderna är 10 procent. I Sverige är det vanligare att yngre, ensamstående med barn och utrikes födda har en låg inkomst trots att de arbetar.

Mer statistik:
Sveriges klimatpåverkande utsläpp ökade med en procent det tredje kvartalet 2017, jämfört med samma kvartal året innan. Det är främst industrin som står för kvartalsökningen. (Naturvårdsverket).

Den stora frågan är: Var är våren?
Nu tycks det bara bli kallare och kallare. Var är februarisolen? Takdroppet? Hela Europa är som en isbit – med några få undantag.

Hur långt får man gå?
En mamma med en pojke i så där 11 års ålder berättade att hon inte längre får lämna av sonen vid skolan som tidigare. Sonen accepterar inte att hon kramar och pussar sonen inför skolkamraterna….
Det visar hur oroliga barn kan vara för att bli mobbade – skulle de andra barnen vara avundsjuka på moderskärleken?

Själv har redaktören svårt för människor som kramas och vill pussas när man möter dem. Människor man möter i kylan kanske ett par gånger om året och som vill kramas och hålla på. Nä tack. Läsarna får gärna ha andra uppfattningar.

Försök nu hålla värmen i helgen, krama någon närstående men inte andra. Åtminstone inte om synnerliga (?) skäl saknas att krama andra.

God Helg.