Gå direkt till Nyheten (Initierat policyarbete för kommunalt övertagande av bredband)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 18 januari 2019
  1. Dagens namn:
  2. HildaH och ildur
  3. I morgon:
  4. Henrik

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Initierat policyarbete för kommunalt övertagande av bredband

Publicerad tisdag, 13 februari 2018, 14:26 av Mikael Ingebäck

Lidköpings-bredband-3Hälften av bredbandsföreningarna vill idag att kommunen tar över rodret för drift och service.

I Lidköpings kommun finns det i dagsläget tio stycken bredbandsföreningar. hälften av dessa föreningar vill att kommunen skall överväga att ta över verksamheten. Det har tidigare inte funnits rutiner för hur ett sådant övertagande skall gå till och det tar nu Teknisk service och Lidköpings bredband tag i med detta nystartade initiativ.

Lidköpings-bredband-4Dämpningsmätning. Ljus skickas genom fiberkabeln för att se hur mycket ljus som går förlorat på hur lång sträcka.

Orsakerna till att föreningarna vill att kommunen tar över kan vara många. För det första är det organisatoriskt svårt att driva dessa föreningarna med vikande intresse för styrelseuppdrag. Det börjar också bli tungrott att på ideell basis bedriva dessa verksamheter. Med högre krav, mera byråkrati och lagar samt driftssäkerhet att förhålla sig till behöver något förändras. Som L-N tidigare rapporterat så är bredband idag uppgraderat till jämställt med el och vatten som samhällsfunktion av MSB- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

-Jag ser gärna att vi tar över dessa verksamheter. Det kommer innebära bättre kontroll, service och driftsäkerhet, säger Linda Lundström, chef på teknisk serviceförvaltningen i Lidköping.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet