Gå direkt till Nyheten (Debatt: Transparens i debatten?)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Fredag 18 januari 2019
 1. Dagens namn:
 2. HildaH och ildur
 3. I morgon:
 4. Henrik

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Transparens i debatten?

Publicerad onsdag, 07 februari 2018, 14:37 av Insändare

debatt-insikonModerater har reagerat på att arbetsmaterial i social och arbetsmarknadsnämnden inte är offentligt. Nu reagerar ordföranden i barn- och skolnämnden och anser att det måste finnas en väg för tjänstemän att diskutera med politiker utan att det blir offentligt.

Jag borde kanske inte lägga mig i debatten kring besparingsförslagen som Social- och arbetsmarknad samt kommunstyrelsen arbetar med, då jag inte sitter i dessa styrelser. Jag vill ändå delge min syn på hur kraven på transparens som ställs på att arbetsmaterial offentliggörs påverkar möjligheterna att fatta kloka beslut för Lidköpingsborna.

Om inte personalen i våra förvaltningar längre tillåts presenteraolika förslag till den beslutande nämnden utan att materialet torgförs och uthängs kommer det självklart påverka resultatet.

Kan man då ställa sig frågan om det nya arbetssättet bidrar till att förutsättningslöst arbeta igenom ärendet så att ett för brukarna bästa alternativ kan fattas?

Nej, jag tror inte det.

Därför är det tydligt beskrivet vad som är offentlig handling. Att gå utanför regelverket som hanterar dessa frågor för att enskilda så kräver, vore att böja sig för önskan att vinna personliga poäng och inte alltid sätta brukarnas väl och integritet i första rummet.

Nej, att ändra på möjligheterna att utan oro för att bli uthängd arbeta med olika förslag för att hitta en för brukarna bästa lösning skulle inte göra Lidköping till ett bättre samhälle att leva i. Det skulle dessutom inte på bästa sätt medge att våra förvaltningar och nämnder sållar fram bästa alternativet.

Att kunna ha en dialog med sin styrelse för att jobba sig fram till en för Lidköpingsbon bästa lösning, bygger på att man har respekt kring arbetsmaterialet.

Som sagt, bäst att vi följer regelverket och inte ger efter för enskildas önskan att bakom uttrycket ”transparens” rikta strålkastarna på sig själva.

Mario Melani (S)

 

2 Comments

 1. Per Gunnar Lindahl

  Mario hävdar att det rör sig om arbetsmaterial. Det är ok så länge det bara processats i arbetsutskott och förvaltning. Men inte för mig i den sekund som det läggs på bordet i nämnd som ett beslutsärende. Då måste det vara okey att förankra, kontrollera och diskutera det så länge det inte är uppgifter som omfattas av sekretess eller personuppgiftslagen. Offentlig verksamhet ska vara just offentlig och transparent inte smussel. Min syn på det.

 2. Watchingeye

  Instämmer till fullo PG Lindahl. Det kanske kan vara på sin plats att Melani reflekterar lite om de numera historiska turerna kring förskolan Gräshoppan. Det där med transparens kring eventuellt beslutsmaterial var ju inte något som var ens det minsta aktuellt vid den tiden. ..så nog kräver demokrati och s.k öppenhet en ständig vaksamhet från medborgarna. Offentlig verksamhet ska inte bara acceptera eventuell kritik, den bör också välkomna sådan.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet