Gå direkt till Nyheten (Om skepp och skutor på Wennerbergsgården)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Om skepp och skutor på Wennerbergsgården

Publicerad tisdag, 06 februari 2018, 07:07 av Redaktionen

sjö-(002)

Lars-Göran Nilsson från Vänermuseet gästade på Onsdagen Lidköpingsbygdens släktforskar förening som hade sammankomst på Wennerbergs gården.

Med stor kunskap och entusiasm om skepp och skutor i Lidköpings hamn genom åren fångade Lars-Göran släktforskarnas intresse . Kända skeppare och arbetare på skutorna hade sina alldeles egna egenskaper som har blivit till historia i Lidköping.

Lars-Göran Nilsson berättade även om Ågårdens säteri och vattenfabriken i Skofteby. Släktforskarna fick även höra om de flertal broar som funnits över Lidan genom århundraden och se bilder från bro fragment var de legat.

Släktforskarna fick även en härlig historia om och runt Tänggrens specerihandel och kafferosteri på Stenportsgatan. Verksamheten startade 1909 och utvecklades under årens lopp. 1921 startades en rederirörelse med både inrikes och utrikes handel. Fina dokument och brev finns bevarade från den tiden. Ett av fartygen, Fanny, minns säker många äldre Lidköpingsbor. Rederiet avvecklades 1950, men affären var kvar, och med åren övergick man till att sälja hälsokost.

Ett gediget arkiv finns över Tenggrens affärsrörelse genom åren. En av eldsjälarna var just kvällen föredragshållare Lars- Göran Nilsson. En person som jobbat mycket med detta arkiv är Katarina Morén som till vardags arbetar på kommunarkivet. Hon har sortera, skrivit och läst dokument efter dokument, hon hoppas att hon kan knyta ihop säcken snart och sammanfatta Tänggren och dess histora. För det ju faktiskt så att denna rörelse har varit till mycket stor betydelse för Lidköpingsborna under många år.

Fina bilder och roliga berättelser blev till en riktigt trevlig kväll för släktforskarna.

Bilden Lars-Göran Nilsson i mitten tackas för en intressant kväll av Släktforskarföreningen. Bilden är klickbar till större format.

/Text Eva Jonsson, foto Lars Sjöström/