Gå direkt till Nyheten (Trygghetscentralen på plats i nya lokalen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Trygghetscentralen på plats i nya lokalen

Publicerad måndag, 05 februari 2018, 18:59 av Mikael Ingebäck

Trygghetstjänst-1Förra måndagen flyttade Trygghetscentralen in i vad som kommer att bli Lidköpings och förhoppningsvis hela V6-områdets central för larm, trygghet, service och övervakning.

Verksamheten är först på plats efter att ha huserat i provisoriska utrymmen i väntan på färdigställandet. Som L-N tidigare rapporterat förväntas de få sällskap av räddningstjänstens personal någon gång under året.

Det är första gången Trygghetscentralen sitter i ändamålsenliga lokaler och det 5 x 12 meter stora rummet, som ligger i brandstationen innehåller tre kontrollbord med fyra skärmar vardera och en stor TV-skärm för att kommunicera via Skype – en modern form av bildtelefon. Det mest iögonfallande är dock den långväggstora skärm varpå vilken larmoperatörerna exempelvis kan följa GPS-sändare i realtid, dela nödvändig information med kollegor eller för att få en bättre överblick.

Trygghetstjänst-1

– Det gick fint med övergången. Lite fix med någon skärmsläckare som inte funkade men annars var allt som det skulle. Alla datorer står nere i källaren så det är ju en väldigt tyst och behaglig arbetsmiljö, säger Robert Gallus, enhetschef på trygghetscentralen.

Trygghetstjänst-7

I framtiden är det tänkt att placera GPS-sändare i dom enheter som är ute på fältet och jobbar, för att enkelt kunna se vem som är vart och kanske kanske närmast en brukare i nöd. Detta kommer visa sig särskilt effektivt vid ett eventuellt framtida samarbete grannkommunerna emellan.

Trygghetscentralen har förutom cirka 1.000 trygghetslarm och personpositionering med GPS även kameror utplacerade hos sju brukare och det jobbas på att få ut fler. Fördelarna är stora. Både för brukaren som slipper bli störd i nattsömnen och för verksamheten som kan spara både miljö och arbetstimmar. För att få bra effekt på just kameraanvändandet krävs dock bra geografisk täckning av brukare, annars måste hemtjänsten ändå åka till området i fråga.

Trygghetstjänst-2

Detta är kameran som trygghetscentralen använder sig av. Den kopplas efter godkänd individuell plan till en router som installeras av Lidköpings bredband.

– Många tycker det är obehagligt att bli övervakade och över att vi sitter och tittar, men det är inte så det fungerar. Det görs korta och i förväg avtalade kamerabesök om bara några sekunder, för att se att allt står rätt till.

– Vi måste bli bättre på att kommunicera det så fler väljer den möjligheten. Jag tror det kan finnas behov av upptill femtio kameror, säger Robert Gallus och framhåller att Vara ligger före i denna utveckling.

Trygghetstjänst-3

– Det känns fantastiskt med bra med nya lokalen. Lätt att få översikt och alla skärmar kan med enkla knapptryck skötas från ett och samma tangentbord, förklarar Ulrika Artig och Mona Sjöberg, två av tio larmoperatörer på trygghetstjänsten.

Förutom de traditionella trygghetslarmen används idag även personpositionering via GPS för de som har en demenssjukdom eller annan kognitiv nedsättning. Denna tjänst innebär en individuell handlingsplan där man sätter upp geografiskt område som personen kan röra sig inom. Försvinner brukaren utanför detta område larmar GPS: en trygghetscentralen och den lilla dosan används för kommunikation och vägbeskrivning hem.

Trygghetstjänst-4

– Den här lilla GPS-dosan som vi använder idag kan man ha i fickan eller runt halsen. Vi jobbar på att få ut en ny och ännu mindre dosa i verksamheten. En som man kan ha runt handleden, som en klocka, förklarar Robert Gallus, enhetschef på trygghetscentralen.

En förändring som diskuteras mycket just nu är en nyckelfri hemvård. Som det ser ut idag så har Trygghetstjänsten 3.500 nycklar som hämtas och lämnas hela tiden. Istället är det tänkt att hemtjänstens personal skall kunna öppna nyckelskåp hemma hos brukaren med en särskild tag eller med mobilen för att minska resandet för hantering av nycklar.

Trygghetstjänst-6

Trygghetscentralens 3.500 nycklar till brukarnas bostäder i hemvården. Varje nyckel finns i en uppsättning av fyra exemplar.

Trygghetstjänst-5

Ulrika Artig är på väg ut för att installera ett nytt larm i Järpås. Det är en ständigt pågående verksamhet som förser kommuninvånarna med trygghets och service.

(V6-står för de sex samverkande kommunerna i Västra Skaraborg.)