Gå direkt till Nyheten (Byggnads ordförande på besök i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Byggnads ordförande på besök i Lidköping

Publicerad fredag, 02 februari 2018, 19:32 av Redaktionen

Johan-Lindholm-1Sedan Johan Lindholm blev ordförande 2012 har han träffat fler byggnadsarbetare och medlemmar än någon kan räkna. Idag bjöd han på semlor i byggbodarna vid nybyggnationen kvarteret Sädesärlan.

Johan Lindholms almanacka var även denna dag fulltecknad. Först ett besök på ett bygge i Skövde och sedan vidare till Lidköping. Byggnads lokala ombudsman Anders Fransson tog på sig uppgiften att på medlemmarnas begäran få hit ordföranden. I samband med det stundande besöket utlystes en tävling om att det bygget som först bjöd in till fika fick besöket och därtill semmelkalas.

Johan-Lindholm-1

– Jag blev kontaktperson och fick uppgiften att beställa semlorna, säger byggnadsarbetaren Albin Johansson, som blev först med att bjuda in ordföranden. Från vänster Byggnads orförande Johan Lindholm,  Albin Johansson och Anders Fransson, Ombudsman i Skaraborg.
Bakom står arbetskamraterna.

Det gick inte lång tid innan diskussionerna var i full gång angående ackordslöner, bemanningsföretag, utländsk arbetskraft och lagstadgad arbetsmarknad. Byggnads ordförande hade fullt upp med att svara på allehanda frågor. Vad som oroar mest verkar ändå vara tillgången på arbetskraft, och det gäller på båda sidor arbetsmarknadens parter. Yrkesinriktad praktik verkar dock vara en lösning på problemet. I sex, nio eller tolv månader skall den som vill få testa på byggbranschen för att sedan, vid intresse, påbörja en traditionell lärlingsutbildning med löfte om anställning hos en entreprenör.

Johan-Lindholm-3

-Vi hade två ensamkommande flyktingar anställda sedan tidigare och igår anställde vi en tredje som lärling. Det funkar kanon och dom passar fint in i gänget här på bygget, säger Urban Sjöström, Platschef på bygget kv. Sädesärlan. 

Johan Lindholm och facket är helt inriktade på att hela Sverige måste bygga för att möta efterfrågan i ytterligare tio till femton år. Fler kvinnor och invandrare måste in på marknaden om det ska gå, säger han. – Det måste vara ordning och reda, inga slit och slängjobb. Här uppe i norr är vi stolta över att vara snickare och murare, så ser det inte ut i resten av världen där dom har dålig lön och taskiga avtal, fortsätter han.

Johan-Lindholm-2

– Jag blir så glad av dessa livliga samtal. I en del bodar sitter arbetarna bara och tittar ner i mobilen vid mina besök, då blir det svårt att hålla örat mot marken om vad som oroar här ute på arbetsplatserna, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Efter fikat var det raka vägen till Folkets hus för ett möte med kommunalrådet Jonas Sundström(S). Även här var det vida diskussioner kring situationen för Lidköping. Arbetskraft i proportion till efterfrågan, kommunens satsningar och diversifierade lösningar för att nå befolkningsmål, samhällsservice och integration var alla ämnen som kom upp till ytan. Allt blandades med diverse lokala anekdoter ifrån två fackrävar som är gamla i gemet.

Johan-Lindholm-4

-Trevligt att få möjligheten att märka ut Lidköping på kartan, med de utmaningar och möjligheter vi har inför framtiden, säger kommunalrådet Jonas Sundström till Byggnads ordförande. Johan nickade och tackade för besöket.

Om huruvida Kommunalrådet Sundström fick ta del av någon semla som blev kvar från byggfikat förtäljer dock inte historien….