Gå direkt till Nyheten (Traditionsbärare byter rötskadad syll under rådhuset)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Traditionsbärare byter rötskadad syll under rådhuset

Publicerad torsdag, 01 februari 2018, 17:29 av Redaktionen

Rådhuset-2

Bottenvåningen av rådhusets västra sida är täckt av presenning och L-N grävde i orsaken.

Sedan en vecka har Traditionsbärarna i samarbete med länsstyrelsen och Lidans bygg, som kommunen har ramavtal med, varit i full färd med att byta rötskadad stock längs ner mot grunden till vårt kära rådhus. Under en kontroll under hösten konstaterades att jobbet var tvunget att göras. Det blev dock inte så illa som förväntat utan arbetet kunde begränsas till en av de fyra sidorna.

Rådhuset-6

I två veckor är bottenvåningen av rådhusets västra sida täckt av presenning för restaurering av Syllen från 1725. Om allt går enligt plan återstår två veckor innan allt ser ut som det gjorde innan.

De anlitade Traditionsbärarna är ett nätverk av hantverkare som med sina respektive specialinriktningar har det gemensamt att de för vidare kulturarvet av byggnadskonst genom varsam Antikvarisk restaurering, hantering, dokumentation och uppföljning. Det sist nämnda är särskilt viktigt för förståelse av olika problem som kan uppstå. Dessutom höjer man statusen för traditionsbyggandet inom byggbranschen så att det bevaras istället för att rivas i framtiden.

Rådhuset-3

– Vi vill ju naturligtvis göra så lite åverkan som möjligt men när man stöter på en vägg som ser ut som köttfärs av 300 års ombyggnad så är det inte mycket att göra, säger Mattias Hallgren, timmerman på Hallgrens hantverk, genom sitt andningsskydd. I bakgrunden ser vi en annan timmerman och traditionsbärare, Jörgen Rånge från Knapegårdens bygg och hantverk.

Rådhuset-1

– Nu är det faktiskt lite lugnare här på arbetsplatsen. Förra veckan var dom precis utanför där vi har vårt kontor. Men det gör inget, det är ju så kort tid. Dessutom är dom trevliga och det blir ju bra, säger Elin Sjöstedt som jobbar på turistbyrån och därmed direkt på andra sidan väggen som restaureras.