Gå direkt till Nyheten (Sjösättning i Holland: ”Ice Crystal”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sjösättning i Holland: ”Ice Crystal”

Publicerad måndag, 29 januari 2018, 08:55 av Redaktionen

Ice-Crystal-launching-(002)Förra lördagen – den 20 januari – sjösattes ytterligare ett av Erik Thun AB:s nybyggen vid Ferus Smit Shipyard BV i Westerbroek, Nederländerna. Fartyget fick namnet ”Ice Crystal”.

Gudmor var Heléne Svensson Marmenlind, maka till Karl Owe Svensson, Head of Logistics, Boliden AB. Som vanligt bevittnade en stor publik sjösättningen som vid detta varv alltid sker sidledes från stapelbädden, dramatiskt snabbt och med stora svallvågor. Leverans av fartyget kommer att ske under februari månad.

Ice-Crystal-launching-(002)

”Ice Crystal” är en minibulker med en dödvikt av 6.550 ton samt högsta isklass. Fartyget kommer att trafikera hamnar i Nord- och Östersjön och transportera bl a zinkkoncentrat, järnmalm, sand och kol.

Fartyget är det andra av tolv nybyggen Erik Thun AB har i beställning. Systerfartyget ”Snow Crystal” levererades i november och fyra tankfartyg på 8.000 tons lastförmåga kommer att levereras från samma holländska varv under 2018-2021. Ytterligare sex tankfartyg på 18.000 ton är beställda från det kinesiska varvet Avic Dingheng Shipbuilding Ltd med leverans 2018-2021.

Efter sjösättningen bjöds inbjudna gäster och varvsarbetare med familjer på lokala specialiteter och musikunderhållning på varvsområdet. Festligheterna fortsatte med lunch i Groningen och avslutades med middag för ett 70-tal inbjudna gäster i Paterswolde på kvällen.

/Material från Thun/