Gå direkt till Nyheten (Släktforskningens dag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Släktforskningens dag

Publicerad lördag, 20 januari 2018, 14:35 av Redaktionen

Släktforskning-1Det grävdes i arkiv när ett gott gäng intresserade och potentiella släktforskare vallfärdade till Lidköpings bibliotek.

Det är andra året som det arrangeras Släktforskningens dag i bibliotekets lokaler och i år är temat arkiv. Evenemanget genomförs i hela landet och i Lidköping är det den lokala släktforskarföreningen som håller taktpinnen i samarrangemang med kommunarkivet, Stadsbiblioteket, Nikolai Gille, Skaraborgs föreningsarkiv, studieförbundet vuxenskolan och NVB

Lidköpingsbygdens släktforskarförening har 170 medlemmar och håller till vargdags till i sockerbrukets lokaler. De har under en termin fem träffar varav tre är föreläsningar och två är forskarkvällar med tema. Släktforskningen genomgår idag lite av en revolution. Digitaliseringen och det ökade intresset kan ju ses i riksmedia i form av TV-program som  exempelvis Vem tror du att du är och Det sitter i väggarna. Dessa produktioner späder i sin tur på intresset ytterligare.

Släktforskning-3-Det är ju bra med ökat intresse men folk kan ju få uppfattningen att det är lika lätt som i TV att släktforska-Det är det inte. Man kan sitta länge länge och forska utan att det händer någonting. Sen smäller det bara till i forkningen och massor av bitar faller på plats. Det är en kick, förklarar Dan Linder, Lidköpingsbygdens släktforskarförening. Här tillsammans med kollegan för dagen, Gunnar Nyman t.vä.

Släktforskning-5En våning ner, i mässhallen på bibliotekstorget, sitter Solveig Jolbäck t.vä. och Åsa Lind från samma förening och topsar folk för DNA. Dessa prover skickas till ett företag i Houston Texas, som analyserar och konstaterar släktskap med folk över hela jordklotet. Det tar ungefär två månader för provsvaren och det kostar mellan 600-700 kronor. När en person sedan är registrerad kan hen följa utvecklingen av olika släktträd och bidra med egen kunskap.

Släktforskning-2-Det är väldigt spännande, jag hoppas det dyker upp lite nya släktingar. Kanske i USA, säger Ann-Britt Agell från Grästorp.

På Biblioteksscenen har det under dagen varit föreläsningar om arkivens digitalisering, kartor i arkiven och lokala historier från Rackeby. Mariia Mähler föreläste om riksarkivet och dess unika roll i att samla information ifrån alla möjliga sorters arkiv på ett och samma ställe. Det handlar om allt ifrån kyrkböcker och generalmönsterrullor till nedskrivna provinsialläkarberättelser. De senare är speciellt intressanta ur ett lokalt perspektiv då de berättar om både farsot och olika epidemier. Väderförhållanden tecknades minutiöst ner på grund av att skörden var så viktig ur folkhälsosynpunkt. I Lidköping var det exempelvis under år 1868 en Kall och ihållande vinter följt av en mycket het sommar som senare gick över till en vacker, och för grödorna gynnsam höst.

Släktforskning-4-Generalmönsterrullorna är kul. När man sitter i många timmar och forskar tror man till slut att man börjar bli snurrig när det dyker upp soldatnamn som Nils Nilsson Skåpråtta eller Mats Matsson jämntjock. Wingalen och julbock är andra lysande epitet, förklarar Mariia Mähler från Riksarkivet.

I Slutet av 1600-talet infördes värnpliksverket och det innebar en omfattande registrering och katalogisering av soldater och därigenom människoöden. Dessa rullor fick Björn Lippold i uppdrag att förvalta för P4:s räkning och efter det har Centrala soldatregistrets arkiv växt. Databasen innehåller i dag ca 500 000 uppgifter om indelta soldater som tjänstgjorde mellan åren 1682 och 1901, i yngre indelningsverkets organisation.

Släktforskning-1-Jag har hand om Västgöta Dal och folk kommer till mig och frågar om olika soldater i släkten. Antingen så får jag fram information och delger den, annars kan det bli så att vi får föra in ett nytt namn med tillhörande information från frågeställaren, förklarar Jan-Erik Sjöholm entusiast från Centrala soldatregistret.