Gå direkt till Nyheten (Hur ska fasadbelysningen i Lidköpings centrum vara?
Projekt pågår för att öka ljuset vid torgen)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 13 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hur ska fasadbelysningen i Lidköpings centrum vara?
Projekt pågår för att öka ljuset vid torgen

Publicerad fredag, 19 januari 2018, 10:55 av Björn Smitterberg

fasadbelysaVid förvaltningen Samhällsbyggnad pågår ett projekt med målsättning att ljussätta allmänna platser och parker. Detta sker för att öka trivseln och tryggheten – men det ska också underlätta att flytta.
Under sen kväll på torsdagen skulle ett förslag som utarbetats tillsammans med företaget Sweco genomföras – men fick ställas in på grund av sjukdom.

Projektet leds av kommunens Landskapsarkitekt Marianne Magnusson, stadsarkitekt Anders Hansson och stadsträdgårdsmästare Marie Larsson.

fasadbelysb

I sammanhanget kan nämnas att en del av projektet handlar om att skapa belysning av Järnvägsbron. Men torsdagens projekt handlade om att utöka ljuset vid torgen med fasadbelysning. Flera fastigheter har redan fasadbelysning och här i artikeln finns några exempel. Lidbeckska huset är inte med – för den kommunala fastigheten har fått fasadbelysning endast mot Hamngatan och inte mot Gamla Stadens torg.

fasadbelysd

Det koncept som nu utarbetats skall vara ett stöd och hjälp för fastighetsägare som vill lysa upp fasaderna. Främst vill man ha vitt ljus med modern (ickeblinkande) LED-lampor.

Tanken är att den nya belysningen skall vara en del i atmosfären när Lidköping ansöker om att bli Årets Stadskärna i Lidköping – kanske 2021.

fasadbelysc

fasadbelyse

2 kommentarer på “Hur ska fasadbelysningen i Lidköpings centrum vara?
Projekt pågår för att öka ljuset vid torgen”

 1. kent andersson skriver:

  Projektörerna kanske skulle ta och gå ut en kväll och titta hur Skaragatan blev när nya ljusstolpar sattes upp där – becksvart på ena sidan……..

 2. JIm Ljung skriver:

  Är positiv till den nya glada ljussättningen, t.ex. Torgbron fasad belysningar etc.
  Det finns även exempel på belysningar som INTE passar in i Lidköping, ja tänker på den alldeles för iögonfallande belysningen i ”Orionhuset” där nuvarande Butikskedja Vräker ut ljus över delar av Lidköpings stadskärna, o får därmed allt annat att hamna i skuggan.
  det kallas ”Light pollution” eller ljusförorening, som det talas om mer o mer nu för tiden

Kommentarerna är stängda