Gå direkt till Nyheten (Debatt: Regeringen vilseleder…)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Torsdag 17 januari 2019
 1. Dagens namn:
 2. Anton och Tony
 3. I morgon:
 4. HildaH och ildur

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Regeringen vilseleder…

Publicerad onsdag, 10 januari 2018, 16:15 av Insändare

debatt-insikonRegeringen vilseleder om välfärden, skriver företrädare för näringslivet i en debattartikel.
Regeringen och Vänsterpartiet vill stoppa möjligheten för välfärdsföretag att gå med vinst. I vår kommer ett lagförslag som rör skolan och äldreomsorgen.

Detta får allvarliga konsekvenser för företagens möjligheter att verka – och för de hundratusentals medborgare som utnyttjar deras tjänster.

När ledande ministrar uttalar sig verkar det som om de inte själva vet vad som föreslås. Eller, än värre, att de medvetet vilseleder.

– Självklart kommer vi inte lägga fram ett förslag som innebär att massor av företag ska lägga ner, hävdade exempelvis civilminister Ardalan Shekarabi (S) i SVT:s Morgonstudion.

Statsminister Stefan Löfven har beskrivit vinstbegränsningen som om förslaget rör vinsten uttryckt som rörelsemarginal i förhållande till omsättning. I själva verket handlar det om rörelsemarginal i förhållande till bokfört operativt kapital, vilket är något helt annat.

I praktiken innebär förslaget ett vinstförbud för de allra flesta företagen. I realiteten får nio av tio skol- och omsorgsföretag svårt att överleva om det blir verklighet.

Regeringen påstår också, mot bättre vetande, att vinster leder till sämre kvalitet. Redan i direktiven till utredningen om vinstbegränsning slår regeringen fast: ”Förekomsten av vinstintresse påverkar incitamentsstrukturen i verksamheten, vilket går ut över kvalitet, likvärdighet, tillgänglighet och arbetsvillkor.”

Detta är ett helt grundlöst påstående. Alla seriösa utredningar visar att det inte finns några belägg för att vinst leder till sämre kvalitet. När det gäller ett flertal indikatorer som rör både kvalitet och villkoren för de anställda hamnar privata verksamheter i topp.

Regeringen och Vänsterpartiet påstår också att ”en stor folklig majoritet vill att vinstjakten i välfärden stoppas” (Ardalan Shekarabi och Ali Esbati (V), DN 3/12 2017).

Men när människor tillfrågas vilket som är viktigast – att förbjuda vinstutdelning eller att kunna välja mellan privata och offentliga alternativ i välfärden – så väljer 6 av 10 det senare alternativet. Bara var fjärde tillfrågad prioriterar vinstförbudet, enligt undersökningar från Ipsos.

Det finns ett starkt stöd bland svenska folket för valfrihet i välfärden. Trots det vill regeringen och Vänsterpartiet nu gå vidare med ett förslag som kraftigt skulle begränsa valfriheten.

Det är sannolikt förklaringen till att man mörkar eller tonar ner effekterna av förslaget. Inför ett stundande valår är det begripligt, men likafullt vilseledande.

Carola Lemne, vd, Svenskt Näringsliv
Anna Gillek, regionchef, Svenskt Näringsliv Västra Götaland

5 Comments

 1. Curt Johansson

  Det är dessvärre inte det enda vår sk Regering vilseleder oss om….

 2. Watchingeye

  Jaaa, jooo……I Finland har man väl sett till att vinstdrivande företag inom skolan förbjudits och effekten av det kan vi ju se. Det gick ju riktigt illa för de finska eleverna……om jag nu inte vänt statistiken alldeles upp o ner…?

 3. jan

  Är ett dagis bättre för det står en ny BMW för 700 000kr utanför dörren.varje år eller en stor segelbåt för 1,5 mille,
  svar nej det är bara Sverige som håller på med detta fiasko,låt pengar hamna där dom hör hemma,

 4. InformeradUtflyttad

  Skattepengar ska gå till verksamheten, inte till privata företags vinster.

 5. Watchingeye

  Ja, det är väl ändå så att Sverige, numera oavsett regering, prioriterar krämarna enligt amerikansk modell. ”Låt oss se våra elever som en stadig inkomstkälla”……ett mantra som verkligen säljer ut våra invånare till kapitalet….för det är ju ändå bara näringslivet som har ett fullvärdigt berättigande i dagens framväxande samhälle. Som vanligt vågar ingen politiker sticka in sin näsa i LNs ”insända debattartiklar” från landets lobbyister.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet