Gå direkt till Nyheten (Brister med färs avslöjad i färsk undersökning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Brister med färs avslöjad i färsk undersökning

Publicerad torsdag, 04 januari 2018, 10:18 av Redaktionen

Länsstyrelsen i Västra Götaland skriver i dag att det vid kontroller av färs avslöjats brister.
Här är Länsstyrelsens meddelande i sin helhet:

Det finns betydande problem med butiksmald nötfärs. Det visar resultatet av en rätt omfattande tillsyn i Västra Götaland och Halland.
– En tredjedel av analyserna visade att nötfärsen även innehöll kött från andra djur, berättar länsveterinär Emma Andersson på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Myndigheterna i Västra Götaland och Halland har i en gemensam tillsynskampanj under 2017 genomfört en ganska omfattande kontroll av butiksmalen nöt- och blandfärs samt oxfilé på pizzerior.

17 kontrollmyndigheter i länen har i varierande omfattning analyserat djurslag, fetthalt och kollagen* i de butiksmalda färserna.

Proverna visar att en tredjedel av nötfärsen innehåller mer än nöt. I flera fall gris, i något fall får och get. En tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehåller även mer kollagen och fett än vad som står angivet på förpackningarna.

– Vi misstänker att det rör sig om bristande rutiner under rengöring av köttkvarnarna, säger länsveterinär Emma Andersson.

– Kontrollarbetet fortsätter under 2018–2019. Då inriktar vi oss på spårbarhet av livsmedel. Vi kommer även att genomföra en tillsynskampanj för att öka kunskapen ute på kontrollmyndigheterna.

För oxfilé på pizzerior var det endast ett prov som avvek gällande djurslag. Vilket djurslag det istället handlade om framgick inte av de inrapporterade uppgifterna.