Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Julversionen)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 13 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Julversionen

Publicerad fredag, 22 december 2017, 12:00 av Björn Smitterberg

tomtedatorJoakim, Mikael och redaktören själv ber att få önska alla våra läsare, annonsörer (jätteviktiga) och kollegor samt konkurrenter (också viktiga) en riktigt God Jul.
Vi försöker framställa alla vi skriver om i så god dager som möjligt, men stundtals finns inte förutsättningarna för det. Och vi gör det inte av elakhet utan vi gör det för vi är till för läsarna. 

Det har gått 200 år sedan Joseph Mohr skrev texten till Stilla natt, dikten som skulle komma att bli en av våra mest framförda julsånger.
Den 24 december 1818 framförde Joseph Mohr och Franz Xaver Gruber för första gången psalmen ”Stille Nacht” i Oberndorf nära Salzburg. Under hela 2018 uppmärksammas nu Stilla natt i Österrike.
Många är det som även i Lidköping kommer att höra denna psalm – som det blivit. Den framförs på alla möjliga språk i anslutning till att Jesus födelse firas.
Undrar om ABBA-låtarna spelas om 150 år när de närmar sig sin 200-årsdag.

Var tredje svensk väljer att åka och fira jul på en annan ort i Sverige, medan var femte reser utomlands. Främsta anledningen till Sverigeresan är att fira med nära och kära. Det visar SJ:s Sifo-undersökning. Tåget är mest populära kollektiva färdmedlet som tre av fyra väljer. Hos SJ är bokningstrycket ovanligt stort och resorna blir inte bara fler utan också längre.
Tåg är det mest populära färdsättet under julhelgerna. Tre av fyra (76 procent) som reser kollektivt inom Sverige väljer tåget, följt av flyg (22 procent) och buss (17 procent), enligt SJs Sifo-undersökning. Sammanlagt reser svenskarna 13,7 miljoner mil med tåg under denna jul- och nyårshelg, en ökning med 9 procent. Det är tydligt att svenskarna både åker på fler och längre tågresor denna jul än i fjol.
Redaktören tror dock att fler åker bil.

Bortglömt uttryck
När Mikael här på redaktionen nyligen talade med en äldre släkting som halkat kom det här med mildare väder på tal.
– Han sa att det kan bli len-väder.
Det uttrycket hör vi inte ofta.

Redaktören stod i en kassakö igår. Bakom var det fyra flickor i så där tio-tolvårsåldern. Det hördes tydligt hur glada de var.
– Har ni fått lov nu, frågade redaktören.
– Ja, svara dom med en mun. Äntligen jullov! Vi har fått pengar att köpa julklappar också. Men vi börjar med lite godis…

Inte utan att redaktören blev lite avundsjuk. Ungdom är en ljuvlig tid i livet. Nu är redaktören mentalt 17. Men kroppen 188 år.
Redaktören minns när hans olika förfäder blev 65-70 år. Dessa var då otroligt gamla. Redaktören undrar om andra upplever redaktören som en gammal stöt nu. Han är 40 år äldre än den yngsta i kaffeakademien på jobbet. När hen föddes hade redaktören redan arbetat som flygande reporter i sju år. Nej, redaktören har inte vingar – det är bara ett uttryck att vara flygande reporter. Numer är redaktören långt ifrån flygande – den rollen har Mikael och Joakim. Redaktören är gående.

Det ljusnar. Klockan 17,28 i går passerades vintersolståndet. Äntligen. Visst är det mycket ljusare i dag. Och värmen är påtaglig.
– Det ska inte vara varmt på jul, det ska vara mörkt ute och snö som lyser upp.
– Vill du frysa en helg är det bättre att du väljer midsommarafton, sa redaktören, som  ju brukar hävda att den dag på året man fryser mest är Valborgsmässoafton – kroppsdelarna vända mot elden är glödande medan baksidan är frostig.

21 procent – en femtedel – av svenska företags omsättning kom från e-handel 2015. Färskare siffra finns inte. Källa: SCB.

Vanlig fråga till redaktören: Vad ska du göra i jul?
Svar: Absolut ingenting. (Sanning med viss modifikation. Lite ska ju Lidköpingsnytt uppdateras, även om Mikael som är yngst här får ta grovjobbet. Mikael är en man som har vad som krävs här – han har en präktig förkylning men vägrar sjukskriva sig.)

Nu önskar vi er alla
EN RIKTIGT GOD JUL.

 

4 kommentarer på “Hört på stan: Julversionen”

 1. Pia skriver:

  Vill önska er en riktigt god jul och tycker ni gör ett jättebra jobb och har snabba uppdateringar !

 2. Ronny skriver:

  Jag önskar Er detsamma och önskar hoppas på ett gott LN-år!

 3. Kent skriver:

  En riktig god jul och ett gott nytt ¨år till alla medarbetare på LN

 4. Björn Smitterberg skriver:

  Redaktören rodnar. Tack!

Kommentarerna är stängda