Gå direkt till Nyheten (Traditionell julkonsert med manskören Harmoni)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Traditionell julkonsert med manskören Harmoni

Publicerad lördag, 16 december 2017, 18:29 av Joakim Stegelmeyer

harmoni-jul-2017-allaUnder eftermiddagen och den tidiga kvällen ger Manskören Harmoni sin traditionella julkonsert i St Nicolai kyrka i Lidköping. Två föreställningar ges och vid den första föreställningen kl. 15.30 var kyrkan fullsatt med närmare 300 förväntansfulla i publiken.Manskören Harmoni, under ledning av Sabina Leding, inledde med en variant av den kända Staffansvisan. Under konserten bjöds publiken sedan på många av de kända julsångerna som Sankta Lucia, Gläns över sjö och strand, Det strålar en stjärna, Bereden väg, Stilla Natt, Det är en ros utsprungen och Jul, jul strålande jul.

harmoni-jul-2017-harmoniManskören Harmoni verkar tycka om julmusik. Kören lät mycket bra och sångerna framfördes med stor känsla. Manskör tillsammans med orgel gör sig mycket bra i en kyrka, där den fina akustiken verkligen nyttjas till fullo.

harmoni-jul-2017-nelsonKören ackompanjerades av Lidköpings Församlings eminenta organist Karin Nelson. Hon fick dessutom glänsa i ett solonummer på den stora orgeln, nämligen Leroy Andersons Sleigh Ride.harmoni-jul-2017-stellaSolist var den svensk-italienske barytonen Marco Stella, normalt verksam vid Göteborgsoperan. Han medverkade i flera nummer tillsammans med kören och även som solist i bland annat Ave Maria och det avslutande numret O Helga Natt, som uppskattades av publiken med långa applåder.

harmoni-jul-2017-delagardieVid konserten medverkade också en ungdomskör i form av klass ES15C från De la Gardiegymnasiet. De framförde mycket finstämt flera egna nummer, bland annat flera så kallade carols och en mycket vacker version av Luciasången.

harmoni-jul-2017-ekblomOm detta stycke hade presentatören Björn Ekblom från Harmoni en del att berätta. Stycket komponerades 1849 och handlar egentligen om en stämningsfull båtfärd. Sankta Lucia syftade ursprungligen inte på helgonet från Sicilien utan på en stadsdel i hamnen i Neapel. Musikstycket har en koppling till Lidköping då det förmodligen var Gunnar Wennerberg som förde med sig melodin till Sverige. Under konserten hölls även aftonbön och julevangeliet enligt Lukas lästes av kyrkoherde Karin Enerbäck.