Gå direkt till Nyheten (Ny mötesplats i Lugnet före jul)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 02 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ny mötesplats i Lugnet före jul

Publicerad fredag, 15 december 2017, 15:17 av Redaktionen

Örslösa-5Under lång tid har det byggts, restaurerats och installerats nytt i och vid äldreboendet i Örslösa och i dag fick alla som ville se resultatet.

Lugnets äldreboende i Örslösa har funnits länge och den senaste ombyggnationen skedde 1996-97. Efter tjugo år tar nu verksamheten ett omtag när kommunen fortsätter sina satsningar på mötesplatser för Lidköpings pensionärer. Det är efter renoveringen totalt 26 lägenheter för vård och omsorgs verksamheter i huvudbyggnaden och ytterligare 15 lägenheter för de som klarar sig själva i större utsträckning. Av dessa är tre helt nya och två är redan tingade för uthyrning. Ifrån lugnet utgår också hemtjänsten och nattpatrullen för området i fråga.

Örslösa-1-Vi i referensgruppen har haft många åsikter och har träffats allt oftare ju närmare byggstart vi kommit, Säger Sören Jonsson, pensionär i Örslösa. På bilden ser vi referensgruppen i sin helhet med Enhetschefen Christina Thimgren i mitten. fr.hö Hans Algotsson, Marianne Eriksson, Christina Thimgren, Sibylla Algotsson och Sören Jonsson.

Det var invigning idag och boendets nya mötesplats var fullt av pensionärer, Sköterskor, kokerskor, politiker, tjänstemän och press. Invigningstalade gjorde vård- och omsorgsnämndens ordförande Lena Blomgren och förvaltningschef Sven-Ove Andersson. De framhöll båda vikten av dessa mötesplatser som numera finns runtom i kommunen och för närvarande är tolv till antalet. Vinninga och Tolsjö är på gång. De har en viktig social funktion och levererar exempelvis redan idag 75.000 tallrikar med varm mat på ett år.

Örslösa-6-Detta är ju en riktigt god julklapp för Örslösa och jag måste berömma politikerna för att dom vågar göra dessa satsningar som gör stor skillnad för både den enskilde och samhället, säger Sven-Ove Andersson, förvaltningschef på Vård- och omsorgsförvaltningen i Lidköping.

I de nya lokalerna finns också det kök där fisksoppan tilllagats för dagens besökare till invigningen. Till den serverades hembakat bröd och till efterrätt var det chokladmousse och kaffe. Kockarna Sandra Karlsson och Gunilla Ljungström får mycket beröm för sin mat över hela kommunen och ser fram emot den tilltänkta strömningen av nya matgäster till mötesplatsen mitt i huset.

Örslösa-2-Vi tar upp önskemål och försöker hålla en så varierad kost som möjligt. Alla som vill kan komma hit och äta men ett större sällskap får gärna ringa och boka så vi vet hur mycket vi skall laga, säger Gunilla Ljungström med sleven i fisksoppan. Kollegan Sandra Karlsson inspekterar handlaget.

Många är idag mycket nöjda med resultatet av ombyggnationen. Inte minst för att byggprocessen är över. Under en period fick exempelvis personalen med stoiskt tålamod valsa runt mellan huskropparna med matvagnar i ren lera för att de boende skulle få mat. Både anställda och de boende har enligt verksamhetschefen, Christina Thimgren, fått utstå en hel del och hon tackar för det tålamod de alla uppvisat.

Örslösa-4-Jag har inte märkt så mycket av byggandet. Det är bra att bo här och maten är också mycket bra, Förklarar Gun Johansson, mitt i fisksoppan.