Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Starka reaktioner)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Starka reaktioner

Publicerad fredag, 15 december 2017, 12:00 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Oj, så många reaktioner det kommit på hur man i Stadshuset dunkat varandra i ryggen vid en tjänstetillsättning.
Några har skrivit kommentarer, men många har ringt och varför just redaktören utsetts till mottagare av kritiken är oklart.

Kanske kommer  samtalen till Lidköpingsnytts redaktör för att det var här vi först skrev om tjänstetillsättningen. Och strax därpå lite om hur det gått till.
Och det är tillvägagångssättet man är kritisk mot. Inte personen som fått jobbet som fritidschef och därmed chef för bl a allt som kommunen tillhandahåller idrottsrörelsen.

En del samtal är mycket ilskna, och låter gallan flöda. Redaktören skall inte återge vad som sägs, men hoppas att ilskan riktar sig till dom som verkligen är föremål för kritiken. Ett problem är dock att kommunen sedan ett par år inte upplåter plats för telefonnummer och epostadresser direkt till personer i Stadshuset. Dessutom är ju dörrarna låsta till korridorerna. Kanske därför redaktörens telefonnummer används.
Allt det här förenklar ryggdunkningar, och det är farligt. Det uppträder inte så sällan i näringslivet – och känslan bland många företagare i Lidköping var för några år sedan att de hade en egen klubb där de ingick ett slags brödraskap förmer än andra. Detta fick stark kritik i Lidköpingsnytt då och medförde att en professor vid Handels i Göteborg gjorde en undersökning som kom till samma resultat. Då löstes de så starka banden mellan vissa upp. De finns förstås kvar i viss mån – men inte så starka som tidigare.
Lidköping är inte en bruksort. Det är en tjänste- och industriort som nu också börjar bli en stark ort för utbildning.

Nu sägs att det var den bäste som blev fritidschef. Det vet vi inte, vi vet inte vilka andra som kunde ha sökt jobbet i ett sent skede. Och betyder det här att man i fortsättningen kan söka jobb i stort sett när man vill vid Lidköpings kommun.
citronprisAtt inte uttala sig förrän en utredning är klar i januari – det håller inte. Då är det för sent att göra om och göra rätt.
Det var inte utan förvåning redaktören fick höra att kommunens högste ansvarige i personalfrågor, Nils Svensson, i början av veckan kort och gott sade att han inte hade något med tillsättningen eller hur det gått till att göra.
Citronpriset passar nog här.

Veckans Affärer har i veckan meddelat att det nu finns allt fler miljardärer i Sverige.
Redaktören hör inte till de 187.
Dessa miljardärer står för halva den svenska bruttonationalprodukten, över 2.000 miljarder.
Nu förstår redaktören att de här miljardärerna inte har pengarna liggande i madrassen. Det är tillgångar som räknats om. En hel del är aktier och ägande i koncernled.
Bara 30 är kvinnor. Antonia Ax:son Johnson har valt rätt föräldrar och förvaltat sitt arv för att bli rikaste kvinnan.
I listan över nya miljardärer finns en som redaktören är avlägset bekant med – Max Hansson på Gotland. Hans idé som han grundlade på 1970-talet har vuxit till ett stort tjänsteföretag på Gotland – Payex. Nyligen köptes det av en bank för flera miljarder.

Lidköpingsnytt kan inte säljas – så mycket pengar finns inte…
Det är därför redaktören inte är miljardär. Han kanske får börja pruta…?

En fråga återkommer alltid i adventstid till redaktören:
– Blir det några julnötter i form av frågor i år? undrade en av bildfrågans lösare i korvkön.
– Ja, redaktören jobbar på det. Men vi får se. Det finns ett embryo.

Vid pass halvnio varje morgon blir det mörkt i Lidköping.
Då släcks gatuljusen. Det är så här års för tidigt, anser redaktören. Särskilt allvarligt vid korsningar med övergångsställen.
Hoppas någon tänder till på dessa meningar.

God Helg

5 kommentarer på “Hört på stan: Starka reaktioner”

 1. mister T skriver:

  Döp om Stadshuset till Sarkofagen, här vilar ju ändå alla!

 2. Watchingeye skriver:

  Att man i kommunledningen anser att det är bra med bristande möjlighet till direkt kommunikation med kommunens personal, säger rätt mycket om synen på demokrati och öppenhet. Mig veterligen finns det inte heller en endaste politiker som verkar bli upprörd över detta…… Kanske alla politikerna också har en liten klubb för inbördes……kommunikation?

 3. Stig-Arne Jacobson skriver:

  Att Lidköpingsnytt får ta emot kritiken betyder nog inte att redaktören görs ansvarig, snarare att detta ses som en naturlig kanal för att vädra missnöjet utan risk för nedtystande.

 4. Watchingeye skriver:

  Jag måste verkligen säga att det är bedrövligt av våra lokalpolitiker att aldrig eller ytterst sällan ge respons på kommentarer här. Vi vet ju lite till mans att de faktiskt läser rätt noggrant. Den enda med lite ryggrad jag spontant kan komma på, är nog herr Hedvall….men tyvärr har han ju abdikerat. Å ena sidan är det ju valår nästa år, så då lär det väl skrivas ”debattartiklar”, som man å andra sidan inte heller vill debattera kring.

 5. RGR skriver:

  Det politiska klimatet i den här staden är helt bisarrt.
  Politikerna , med några få undantag, verkar se sig som en elit som står över vanligt folk. Det är därför de inte riktigt kan hantera situationen när folk inte bemöter dem med den underdånighet och beundran de själva anser att de förtjänar.

Kommentarerna är stängda