Gå direkt till Nyheten (Familjelördag med jultema)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Familjelördag med jultema

Publicerad lördag, 09 december 2017, 13:49 av Mikael Ingebäck

Familjedag-3Många var de barn, föräldrar, mor- och farföräldrar som sökte sig till den övre delen av Stenportsgatan för att få ta del av vad som erbjöds.

Idag var det fullt upp runt Stenportsplatsen. Tomtar, teatrar, utställningar och körsång. Allt fick plats till allmänhetens belåtenhet. På senare år har kommunens satsningar på helgaktiviteter i stadens centrala delar tagit fart och det verkar falla medborgarna i smaken. Speciellt runt jul är inramningen naturligtvis extra gynnsam. Exempelvis återspeglades detta i det stora antal besökare på Stadsbiblioteket, som under dagen hade mycket på schemat.

Familjedag-2På bibliotekscenen var det barnteater. Lill-Nisses magiska luva – en julmusiksaga med och av Celia Linde. Spännande äventyr för de minsta och aktrisen visade sig för övrigt vara en riktig virtuos på gitarr.

Familjedag-1Syskonen Millan och Anne Brolin följde-tillsammans med kompisen William Friberg-vaket med i vad som skedde med Lill-Nisses magiska luva.

I kvarteret Ajax finns den lägenhet med 20-talsinredning som skänktes till kommunen av Ellen och Henning Johanssons barnbarn Gun-Britt på 80-talet. Sedan dess är den återställd till ursprungligt skick av Vänermuseet som än i dag förvaltar arvet. Ellen och Henning flyttade in i ett rum och kök 1912 och fick två barn som växte upp i huset. Sonen, Robert, läste till trädgårdsmästare i Jönköping och jobbade i många år i växthuset i Lidköping. Många av Ellen och Hennings ättlingar finns kvar i staden.

familjedag-4 -Det är så roligt att vara här och vem som helst får närsomhelst komma på besök, det är bara att ringa oss så kommer vi och öppnar. Vi har till och med haft en möhippa här en gång, säger Catharina Holmstrand, Vänermuseet, och slänger in ett vedträ i järnspisen. 

I Lidköpings konsthall var det teater i dubbla uppsättningar ifrån ungdomarna från Esplanadteatern. Dessutom var det pysselverkstad med trolldeg och piprensare för de barn som kände att det kanske kliade i ben och fingrar efter stillasittandet i teatersvängen.

familjedag-5-Vi gör snögubbar för att det är fint och här är limmet, förklarar Emelie Staberg Ingebäck och Madicken Bergstrand Olsson, när de penslar vatten på trolldegen för att den ska sitta ihop bättre.

familjedag-6Klockan tolv var det lunchkonsert av kören Cantare Audentes under ledning av Nina Kejnell. Hela Bibliotekstorget var fullt och publiken bjöds på en kavalkad i jultoner.