Gå direkt till Nyheten (Elever samarbetar med makthavarna för bättre skolor)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Elever samarbetar med makthavarna för bättre skolor

Publicerad Friday, 08 December 2017, 12:34 av Redaktionen

Elevråd-2Skolungdomar träffade i dag politiker och tjänstemän i Lidbeckska huset för diskussioner om demokrati och inflytande.

Samtalen som förs en gång per termin initierades av Barn- och skolnämnden för över tio år sedan och dom fortsätter att vara en viktig länk emellan elevernas vardag och den nämnd och den förvaltning som styr den. Allt mellan himmel och jord diskuteras med utgångspunkt ifrån de formulär som arbetats fram genom åren. Ämnen som elevdemokrati, skolarbete, digitala verktyg samt jämlika och rättvisa betyg och omdömen står alla på agendan. En viktig punkt är återkopplingen till föregående möte för att se vad som gjorts och förändrats för de cirka 4.180 elever som går i grundskola i Lidköpings kommun sedan senaste träffen.

-Det bästa med detta är att man får sin röst hörd och att det faktiskt gör skillnad, Säger Malte Lundgren, Elev på Rudenschöldskolan.

Elevråd-1-Det är viktigt för oss som politiker och tjänstemän att få reda på vad ni som elever tycker om skolan. Att ni trivs och känner er trygga. Det är bra att ni som elever känner närheten till politiken och det är i grunden en demokratifråga, inleder Mario Melani, Ordföranden i Barn- och skolnämnden.

De elever som var på plats representerade elevråd ifrån samtliga grundskolor och de går i årskurs fem till nio. Efter ett kortare anförande av Mario Melani delades politiker och elever in i fyra grupper för att föra diskussioner i mindre forum. Av de årskurser som fanns representerades delades 5:or och 6:or upp i grupper efter vilken skola de kom ifrån medans högstadieskolorna samlades i ett rum.  Medans det till en början var lite tystare i grupperna med de yngre gick diskussionerna varma i rummet med de äldre eleverna. Man diskuterade bland annat vikarier, vegetarisk mat, duschbås och bedömningar över digital plattform.

Elevråd-3-Som vegetarian är jag ärligt talat lite trött på grönsaksbiffar i skolköket även om det annars generellt är väldigt bra mat, förklarar Leia Wolcher, elevrådsrepresentant från Fredriksdalskolan. 4:e fr. hö.

-Vi kommer sammanställa materialet och kommunicera det till rektorerna på de olika skolorna för att se vad man kan förändra på kort och lång sikt. Vi har ju i våra enkäter och brukarundersökningar till eleverna sett att dom är väldigt nöjda hela vägen upp i högstadiet och det är ovanligt, Säger Gunilla Kindberg, chef på Barn- och skolförvaltningen.