Gå direkt till Nyheten (Jazzkonsert på Röda kvarn)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 18 november 2018
  1. Dagens namn:
  2. Lillemor och Moa
  3. I morgon:
  4. Elisabet och Lisbet

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Jazzkonsert på Röda kvarn

Publicerad tisdag, 05 december 2017, 09:34 av Mikael Ingebäck

Hjorth 3Malmöbaserade Almaz Yebio Quartet med Lidköpingssonen Mattias Hjorth på kontrabas gästade Lidköping i går kväll.

Det var en cirka 80 personer stark publik som kommit till Röda kvarn för att uppleva Jazz på elitnivå. Kvartetten, Almaz Yebio Quartet, består av en samling musiker med både egna och gemensamma framgångar. Gruppen som bildades i Malmö 1996 spelade då bara fyra år ihop innan livet drog dom åt olika håll. Lagom till tjugoårsjubileet av bildandet, och efter ett uppehåll på sexton år, kom gruppen samman för ett antal spelningar och i somras gavs den nya plattan Notebook ut.

Hjorth 3En välriktad passning med säsongsmässiga julinslag i form av Karl-Bertil Jonsson och Gläns över sjö och strand togs tacksamt emot av en hänförd publik. Andra pärlor att nämna i det musikaliska halssmycket var Notebook från nysläppta skivan med samma namn och Hellsingska, en hyllning till nyligen bortgångne Lennart Hellsing.

Publiken bjöds på en blandning av egenkomponerat och tolkningar av musik som influerat gruppen. Ofta svävade ensemblen ut i improviserade och smakfulla stickspår. Om något skall nämnas åt det negativa så var ljudnivåerna ojämna och bas och sång blev lidande av att trummor och saxofon, volymmässigt, tog över.

Hjorth 1-Det är rubb och stubb, influenserna kommer överallt ifrån. Folk, kör, jazz och soul, säger Mattias Hjorth, Basist i Almaz Yebio Quartet. 

Mattias Hjorth flyttade med familjen till Lidköping 1978 och är uppvuxen här. Den musikaliska grunden lades på den kommunala musikskolan och då främst på fiol. 1988 flyttade han till Malmö och har sedan dess sin musikaliska bas där. Han har länge tillhört sveriges musikaliska jazzelit och har jobbat med bl.a. Bobo Stenson, Jan Lundgren, Svante Thuresson, Lina Nyberg med flera. Mattias Hjorth är även lärare och kursledare vid musikhögskolan i Malmö.

Hjorth 4-Det är ett bra samarbete som påbörjats och vi hoppas det faller väl ut. Det är viktigt att uppleva olika sorters musik, och helst live, säger Miriam Gindemo, lärare på De la Gardies Estetiska program med inriktning musik. På bilden tillsammans med kollegan Mikael Dalemo och konsertföreningens Martin Hjorth t.vä.

Det var första gången Lidköpings konsertförening arrangerade på Röda kvarn och det är även första gången dom samarbetade med Estetiska programmet med musikinriktning. Syftet har varit att locka till en yngre och bredare publik. För eleverna ingår konserten i kursen konstarterna och samhället som går ut på att se musiken i ett större perspektiv och även att bredda kunskaperna utanför listmusiken och det radiospelade. Efter konserten fick eleverna möjlighet att snacka med artisterna om deras konst och deras arbete med musik.

Hjorth 2Gruppen består av; Karl-Martin Almqvist, träblås. Peter Nilsson, trummor. Mattias Hjorth, kontrabas och lmaz Yebio, sång.

 

 

 

 

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet