Gå direkt till Nyheten (Debatt: Nu får de ensamkommande en ny chans!)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 18 november 2018
 1. Dagens namn:
 2. Lillemor och Moa
 3. I morgon:
 4. Elisabet och Lisbet

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Nu får de ensamkommande en ny chans!

Publicerad lördag, 02 december 2017, 06:13 av Redaktionen

miljopartiet-ikonDet är, enligt Göran Larsson, miljöpartist i Lidköping, ett glädjande besked som kommit för alla som engagerat sig för flyktingar att de ensamkommande får en ny chans.

Nu får de ensamkommande en ny chans!

Det gläder mig som Miljöpartist att regeringen nu har kommit överens om att ge många av de som kom som ensamkommande barn 2015 en ny chans i Sverige. Engagemanget för dessa ungdomar har varit stort och pågått under en lång tid. Både partikollegor, familjehem, lärare, gode män, svenska kyrkan och ideella föreningar har arbetat för detta tillsammans runt om i Sverige.

Miljöpartiet har kämpat hårt för att de ensamkommande som kom till Sverige under 2015 och drabbats av orimligt långa handläggningstider ska få möjlighet att stanna ända sedan vår kongress fattade beslut om detta i våras. Nu har regeringen äntligen enats om ett förslag som innebär att de allra flesta får en ny chans.

Förslaget innebär, precis som Miljöpartiet hela tiden drivit, att många av de ensamkommande barn som sökte asyl senast den 24 november 2015, och som på grund av orimligt långa handläggningstider hunnit bli 18 år nu får möjlighet att stanna i Sverige. Detta är ett mycket viktigt steg!

Nu ska lagen tas fram och beredas och det ska ske så snabbt som möjligt. Om förslaget röstas igenom i riksdagen kommer ungdomarna som rotat sig och byggt sina liv i Sverige få möjlighet att gå klart gymnasiet, fortsätta lära sig svenska, skaffa extrajobb och stanna i tryggheten hos sina nya familjer och kompisar. Det är därför väldigt viktigt att fler partier ställer sig bakom förslaget. Annars kommer de ensamkommande som förslaget gäller inte få en ny chans till uppehållstillstånd och istället avvisas från Sverige eller tvingas leva kvar här i ett skuggsamhälle i stor utsatthet. Det är inte den framtid vi har planerat för!

Det är viktigt att komma ihåg att dessa ungdomar är välmotiverade och vill bidra till Sveriges framtid. Många bara väntar på att gå klart skolan och längtar till att få sitt första jobb. De suktar efter ett liv i trygghet och att få vara med. De behöver oss och vi behöver dem, vi behöver varandra när vi ska bygga Sverige starkt och medmänskligt tillsammans.

Göran Larsson (MP), gruppledare Lidköping kommun.

6 Comments

 1. Jan Johansson

  Jag utgår ifrån att alla vars hjärta brinner för alla ensamkommande flyktingbarn(?) föregår med gott exempel och öppnar upp sina egna hem så att bekymmren med att hitta boende kan lösas snabbt och enkelt.

 2. Dag Aronsson

  Läser att det finns minst 72 st hemlösa i Lidköping och när skall ni miljöpartister börja bry er om dessa individer? De kanske inte finns enligt er ? Verkar vara mer pk att bry sig om ensamkommande
  Dagge

 3. RGR

  Dag: Varför ställa två svaga grupper emot varandra? Det är betydligt mycket rimligare att höja skatten för de rika och sänka politikerlönerna.

 4. Jan Johansson

  RGR.
  Frågan är väl vad vi vill att våra skattepengar ska användas till.

 5. RGR

  Precis. Vi vill, till skillnad från er i högern, hellre att skattepengar ska gå till att hjälpa folk som har det svårt, än att de ska slösas bort på allmosor till överklassen.

 6. Jan Johansson

  RGR
  Hurvida jag är höger, vänster, norr eller söder överlåter åt andra att avgöra.
  För övrigt är jag överens med dig. Våra surt betalda skattekronor ska gå till vår välfärd och ingenting annat. Sjukvård, äldreomsorg, barnomsorg, skolväsendet, infrastruktur för att ta några exempel.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet